Спасовски: Миялков е още в РС Македония

Министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски заяви, че продължава интензивно издирването на избягалия бивш шеф на контраразузнаването Сашо Миялков. Според анализите той все още се укрива в страната.

Спасовски съобщи, че се провеждат информативни разговори с лица, които вероятно притежават информация или са свързани с този случай. Досега са извикани на разговор 10 човека, между които членовете на семейството и охраната на Миялков. Осигурени са записи от камерите от сградите и улиците.

В разрез с предварително появилата се информация и очакванията, Спасовски не подаде оставка, а при първата си поява пред обществеността описа подробности, свързани със случая Сашо Миялков и действията на органите на реда.

Подаването на оставка няма да реши проблемите, а ще доведе до триумф на престъпниците. Трябва да има подробно разследване и виновните да понесат наказателна, а не морална отговорност, заяви той.

Спасовски се счита за най-доверения както в кабинета, така и в управляващия Социалдемократически съюз на премиера Зоран Заев. Спасовски бе и служебен премиер миналата година, когато в РС Македония бяха организирани предсрочните парламентарни избори.

Миялков ръководи еднолично контраразузнаването от 29 август 2006 г. до 12 май 2015 година. Той се счита и за един от най-богатите хора в страната. Арестуван е за първи път само седмица, след като Груевски избяга от страната и получи убежище в Унгария.

След три дни, на 26-ти февруари, се очаква да бъде произнесена окончателната присъда срещу Миялков по делото "Таргет-Твърдина" за масовото незаконно подслушване в страната по време на управлението на Никола Груевски. По това дело Миялков може да получи ефективна присъда от 13 години затвор.

В периода от 2008 до 2015 г. са били подслушвани незаконно над 20 хиляди македонски граждани. Чрез различни системи за проследяване македонското контраразузнаване е подслушвало 4286 телефонни номера без да има необходимото за това съдебно решение. От разпространените подслушвани разговори през 2015 година стана ясно, че Миялков контролира съдебната система и брутално нарежда кой да бъде арестуван и на кого да бъде отнет бизнесът.

Ръководителят на прокуратурата за борба срещу организираната престъпност и корупцията Вилма Русковска определи като истинска катастрофа бягството на Миялков. "Това е истинска катастрофа. Много е трудно да се работи, когато нямате подкрепа от останалите", каза възмутена Вилма Русковска и подчерта: Загубихме доста време. Тези неща трябва да се извършват от разузнаването, а не от Прокуратурата. Ние трябва да получаваме информация от тях, а не обратното. Ако разузнаването няма информация, а прокуратурата има, тогава се задава логичният въпрос дали те не са скрили нещо... В тази ситуация ние нямахме основание да искаме арест".

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски вчера призова всички отговорни институции да предприемат необходимите мерки за ареста на избягалия бивш ръководител на контраразузнаването Сашо Миялков. Подобни случаи са неприемливи за държава, която очаква да започне преговори за членство в ЕС и която работи упорито за реформиране на съдебната система и изграждане на доверие в правовата държава, каза той. Според Пендаровски, случаят дискредитира усилията и надеждите за справяне с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

Премиерът Зоран Заев изрази разочарованието си, че бившият контраразузнавач №1 все още не е открит и не е поставен под домашен арест. Той заяви, че очаква институциите да направят всичко необходимо Миялков да бъде открит, както и подробности от тях за този случай. Ако бъдат констатирани пропуски, призова да се потърси отговорност от виновните лица. Заев е категоричен, че няма никакво политическо споразумение с Миялков и доказателство за това е фактът, че предстои произнасянето на присъда по процеса срещу него.

Снощи, 22 февруари, в центъра на Скопие се появи огромен транспарант с надпис: Заев: Договорих се със Сашо, Миялков: Променям стила си! По време на съдебния процес Сашо Миялков на няколко пъти заяви, че не е "в негов стил да бяга". /БГНЕС