Спецсъдът отказа да отстрани от длъжност Милен Пенчев

Специализираният съд остави без уважение искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на директора на НОИ-Силистра Милен Пенчев, предаде репортер на БГНЕС.

На 19 март Апелативният спецсъд определи за Пенчев мярка за неотклонение „домашен арест“. Според определението на спецсъда, който днес отказа да го отстрани от длъжност, за Пенчев не може да се направи извод, че може да попречи на разследването.

„Истината ще излезе наяве. Аз вярвам в правораздавателните органи, както преди малко съдът отказа да ме отстрани от длъжността, така и нещата мисля, че ще доведат до успешен край за мен“, каза той пред медиите.

Спецсъдът отстрани обаче от длъжност Стоянка Симеонова, а адвокатът й Петър Чалъмов е категоричен, че ще обжалват. “Ние считаме, че моята доверителка към настоящия етап няма основание да бъде отстранена. Тя не е началник отдел „Пенсии“, а е началник сектор „Пенсии“, в дълги болнични е и по никакъв начин не може да затрудни разкриването на обективната истина и да фабрикува доказателства и да попречи на събирането на доказателства по делото”, каза той. Защитникът й каза днес, че тя е от три месеца в болнични и още 6 месеца ще бъде в болничен. „Тя обективно няма да се върне в работа, защото има доста сериозни заболявания и следва да претърпи хирургически интервенции и операции. Така, че просто самото искане на прокуратурата аз считам безпредметно, а и с оглед и нейното здравословно състояние и етапът на разследване по делото абсолютно необосновано и неоснователно, затова ще го обжалваме и пред горната инстанция“, посочи той.

Симеонова е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 7000 лева, която й определи Апелативният спецсъд на 19 март.

Специализираната прокуратура ще внесе протест срещу отказа за отстраняването на Милен Пенчев от длъжност, като делото в Апелативния Специализиран наказателен съд ще се гледа на 23 април 2019 г. от 10 ч.

БГНЕС припомня, че досъдебното производство бе образувано от Спецпрокуратурата за организирана престъпна група, която е действала на територията на София и Силистра. „Групата е извършвала т. нар. уреждане на пенсии на граждани като са се представяли за това документи, удостоверяващи неистински трудов и осигурителен стаж. Документите се представяли пред НОИ-Силистра“, обясни преди време говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева. /БГНЕС