Спецсъдът ще гледа делото срещу Петър Москов за турските ваксини

Днес Специализираният наказателен съд ще заседава по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, предаде репортер на БГНЕС.

Москов и заместникът му Адам Персенски са обвинени заради приетите като дарение през 2015 година от Министерството на здравеопазването на Турция 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим – 0.5 мл.” и 100 хил. дози ваксина "Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Второто обвинение е, че на 27 ноември 2015 г. е улеснил сключване на неизгодна сделка с дружеството "Бул Био ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ".

Делото тръгна по същество през септември 2018 година, а в началото на октомври в спецсъда бяха разпитани като свидетели бившите министри в кабинета „Борсов 2“ Ивайло Калфин – социален, Румяна Бъчварова - вътрешен, Николай Ненчев – на отбраната и Теменужка Петкова, която е енергиен министър и в кабинета „Борисов 3“.

Според прокуратурата от действията на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лв., но и неимуществени вреди, изразяващи се в недоверие на гражданите в дейността му.

Освен Москов и Персенски, обвиняеми по делото са още Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.

В Специализирания наказателен съд беше разпитан и бившият шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова. Тя даде подробни показания за целия законов механизъм, по който се извършват бартери и дарения на медикаменти.

В началото на тази година, през февруари, самият Петър Москов заяви, че делото срещу него не е за ваксини, а за внесено ДДС.

„След цялата медийна и корпоративна атака, влизането в съдебна фаза доказа, че няма дело за ваксини. Тук не става въпрос за ваксини. Всички ваксини, които са внесени в България, са такива каквито винаги са били внасяни. Предметът на обвинение срещу мен и колегите ми е, че Министерството на здравеопазването е внесло ДДС в Републиканския бюджет. Не се шегувам“, посочи той и уточни, че платеното ДДС е в размер на 220 000 -230 000 лв. /БГНЕС