Спекулации за мирен план и край на войната в Украйна

Белият дом отрече информация, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е предложил на руския президент Владимир Путин една пета от територията на Украйна, за да сложи край на продължаващата война като част от мирен план, изготвен от името на президента Джо Байдън.

Шон Дейвид, заместник-говорител в Съвета за национална сигурност на Белия дом, каза пред „Нюзуик”, че съобщението на швейцарско-германския вестник Neue Zürcher Zeitung (NZZ) „не е точно“ и че ЦРУ ще каже същото.

NZZ съобщи в четвъртък, позовавайки се на високопоставени германски външни политици, че в средата на януари Бърнс е представил на Киев и Москва мирен план за край на войната, започнала, когато Путин нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 година. Според вестника в предложението се предлагало „около 20 процента от територията на Украйна“ – горе-долу колкото източния регион Донбас на Украйна.

Служител на ЦРУ каза пред „Нюзуик”, че съобщенията на NZZ, че Бърнс е предприел тайно пътуване до Москва през януари и е имал предложение за мир, направено от името на Белия дом, са „напълно неверни“.

Миналия месец Бърнс пътува тайно, за да се срещне и да информира украинския президент Володимир Зеленски в Киев, съобщи „Вашингтон пост”. Дмитрий Полянски, първият зам-постоянен представител на Русия в ООН, каза пред „Нюзуик”, че съобщението е „интересно“, но не може да „коментира (спекулации)“. Съобщава се, че Киев и Москва са отхвърлили предложението. Украйна отхвърли предложението, "защото не желаят територията им да бъде разделена", докато руски официални лица казаха, че "така или иначе ще спечелят войната в дългосрочен план", съобщи NZZ.

Уилям Бърнс

Германски политици казаха, че Байдън иска да избегне продължителна война в Украйна и е предложил територията като част от мирния план. И когато Украйна и Русия отхвърлиха предложението, администрацията на Байдън обеща да предостави на Киев танкове „Ейбрамс”, според вестника. На 25 януари САЩ обявиха, че ще изпратят на Украйна до 31 танка M1 „Ейбрамс”. Германия също така каза, че ще предостави на Украйна 14 от своите танкове „Леопард” 2A6 и ще позволи на страните партньори да реекспортират други танкове, за да помогнат на Киев.

Почти година след войната Украйна и Русия не са по-близо до мира, коментира „Нюзуик”. Украйна настоява Русия да изтегли напълно войските си от украинска територия съгласно границите си от 1991 г., репарации, съдебно преследване на руските лидери за военни престъпления и членство в НАТО. Русия настоява за международно признаване на четирите частично окупирани украински територии, които Путин незаконно анексира през септември, а руският лидер все още обещава да "демилитаризира" и "денацифицира" Украйна. Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза пред репортери в понеделник, че преговорите между Русия и Украйна "вече са невъзможни, тъй като няма условия за тях нито де факто, нито де юре". Полянски каза пред „Нюзуик”, че мирните преговори между Киев и Москва "ще се случат неизбежно. Но това е по-скоро между Русия и Запада, Украйна показа пълна липса на суверенитет. Колкото повече Западът чака, толкова по-лош ще бъде резултатът за Киев." /БГНЕС