Спешна среща на енергийните министри на ЕС ще обсъди проблема с газа

Министрите на енергетиката на Европейския съюз се събират на 2 май за енергийната ситуация, включително относно руското искане за плащането на газа в рубли.

"Енергийната ситуация в Европейския съюз в контекста на войната в Украйна: в понеделник, 2 май, ще се проведе извънредно заседание на министрите на енергетиката на ЕС", се казва в съобщение на френското председателство на ЕС в Twiter.

На 27 април Газпром съобщи, че е спрял напълно доставките на газ за българския Булгаргаз и полския PGNiG поради неплащане в рубли на датата на падежа. Около заплащането страни-членки на ЕС поискаха доуточняване.

Полският министър на климата и околната среда Анна Москва говори за предстоящата среща в ефира на Полската телевизия. "Съветът на министрите на енергетиката е свикан спешно на 2 май. Този въпрос (закупуването на руски газ и плащанията в рубли) ще бъде една от основните точки на обсъждане. Не очаквам страните да се изкажат ясно, но може би ще научим повече. Дори ако преди това дадена страна е декларирала плащания в рубли, тя може да се откаже от тях", заяви Москва.

По-рано зам-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви пред Times, че подготвя шести пакет от антируски санкции, един от които ще бъде "някаква форма" на петролно ембарго.

На 7 април Европейският парламент прие резолюция, в която призовава за "пълно ембарго" върху вноса на енергия от Русия

До средата на май Европейската комисия планира да представи план за прекратяване на зависимостта на ЕС от руски газ, нефт и въглища до 2027 г., обляви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. /БГНЕС

Брюксел / Белия