Спешни срещи на 10-13 януари в Женева по деескалация на конфлита с Украйна

Съединените щати и Русия ще проведат дългоочакваните разговори относно европейската сигурност и конфликта в Украйнапрез януари, след като Москва изброи искания за прекратяване на разширяването на НАТО.

Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ заяви пред АФП при условие за анонимност късно в понеделник, че разговорите с Русия ще се проведат на 10 януари.

Днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков потвърди датата и заяви, че те ще се проведат в Женева, където президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин се срещнаха за първата си среща на върха през юни.

Кремъл все по-настойчиво твърди, че Западът и НАТО навлизат в опасна близост до границите на Русия.

По-рано този месец Москва представи на Запада мащабни искания в областта на сигурността, като заяви, че НАТО не трябва да приема нови членове и трябва да забрани на САЩ да създават нови бази в бившите съветски републики.

"Съединените щати очакват с нетърпение да си сътрудничат с Русия", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност. "Когато седнем да разговаряме, Русия може да постави на масата своите опасения, а ние също ще поставим на масата своите опасения във връзка с дейността на Русия."

След това се очаква Москва и представители на НАТО да се срещнат на 12 януари, а Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), в която влизат и Съединените щати, ще се срещнат на 13 януари, добави говорителят.

Разговорите се провеждат след седмици на засилване на напрежението, като Вашингтон обвинява Русия, че разполага десетки хиляди войници около бившата съветска република Украйна и планира зимна инвазия.

Срещата на 10 януари ще се проведе в рамките на инициативата "Стратегически диалог за сигурност", стартирана от Байдън и Путин на срещата им на върха през юни.

Макар че този формат е посветен най-вече на съживяването на договорите за контрол на ядрените оръжия след Студената война, разговорите ще обхванат и противопоставянето около Украйна, където Русия е разположила големи бойни сили на границата, заяви високопоставен служител на Белия дом, също при условие за анонимност.

Заседанието на НАТО-Русия и разговорите между Москва и Постоянния съвет на ОССЕ ще бъдат посветени на Украйна.

ОССЕ е създадена по време на Студената война като форум между Русия и Запада.

Рябков заяви, че Москва очаква разговорите със САЩ да се съсредоточат върху исканията на Русия в областта на сигурността.

"10 януари ще бъде основният ден за двустранните руско-американски консултации, които, надяваме се, ще се трансформират в преговори по нашите проектоспоразумения", заяви Рябков пред руската информационна агенция ТАСС. "Невъзможно е да се стигне до споразумение за един ден, но и не можем да протакаме процеса. Въпросът е много спешен и много сериозен."

Украйна се стреми да се откъсне от сферата на влияние на Москва и евентуално да се присъедини към алианса на НАТО.

Русия вече е окупирала част от територията на съседката си на Кримския полуостров и е обвинявана в подклаждане на сепаратистки промосковски бунт в индустриалната източна част на страната. Разполагането от Русия на десетки хиляди нови войници на границата предизвика опасения в Киев и сред западните му съюзници за по-широка война, която може би ще включва по-нататъшно завземане на украинска територия. Путин отрича да планира нападение над съседната страна, като твърди, че движението на войските е за защита на Русия от настъпващите западни военни.

Съединените щати и европейските им партньори заплашиха да наложат строги икономически санкции, ако Русия нахлуе в Украйна, като същевременно предложиха да проведат преговори. Говорителят на Съвета за национална сигурност заяви, че интересите на Украйна няма да бъдат пренебрегнати при сключването на каквато и да е сделка с Русия.

"Преговорите няма да включват нищо за нашите съюзници и партньори без нашите съюзници и партньори, включително Украйна", каза говорителят. "Подходът на президента Байдън по отношение на Украйна е ясен и последователен: обединяване на алианса зад две направления - възпиране и дипломация. Ние сме единни като алианс по отношение на последиците, с които ще се сблъска Русия, ако предприеме стъпки по отношение на Украйна".

Все още не е съобщено кой ще представлява двете страни на 10 януари. /БГНЕС, АФП