Спецакция срещу фирма за криптовалута, клиент е финансирал терористични актове

“На територията на столицата се провеждат действия с цел неутрализиране дейност на крипто банката NEXO. Тази банка извършва обмен и предоставяне на заеми на криптовалута. Установено е от досъдебното производство, че основните организатори са български граждани и основната дейност е на българска територия“. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева във връзка със спецоперацията срещу фирма за криптовалута в София, предаде репортер на БГНЕС.

“Крипто банката действа в много регистрирани търговски дружества, като по-голямата част от тях представляват пощенски кутии, тоест кухи фирми”. Над 300 колеги работят в момента по тази мащабна акция, това са 35 следователи от Националната следствена служба, ДАНС, жандармерията, служители на СДВР.

Досъдебното производство е под ръководството на Софийска градска прокуратура, като се разследват организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, предоставяне на заеми без лиценз, както и компютърни измами.

Можем да поясним и че за последните 5 години като оборот през платформата са минали над 94 млрд. долара. Установено е и че клиент на платформата е лице, което е официално обявено за финансиране на терористични актове.

Светослав Василев, директор на кибер-отдела обясни, че в момента се претърсват над 15 адреса, както и се установяват нови лица. “Установили сме над 3,6 млн. транзакции от и към крипто борсата NEXO. Някои от тях са с изключително рискови играчи на борсата”, поясни още той. /БГНЕС