Специалисти по здравни грижи поискаха достойни условия на труд

Да на милосърдието! Да на достойния труд! Да на достойното заплащане! Не на търговията със здраве!

Това са част от исканията на специалистите по здравни грижи, излезли на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването в центъра на столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Протестната демонстрация е организирана от Синдиката на българските медицински специалисти, а целта ѝ вниманието на обществото да бъде насочено към редицата проблеми, съществуващи от години в този сектор, основният сред които е ниското заплащане.

„Днес подкрепете нас, за да има утре кой да се погрижи за вас“, гласи един от апелите на протестиращите, сред които има медицински сестри, рехабилитатори и други специалисти по здравни грижи.

„Тук сме, защото сме отхвърлени от всички. Не се водим нито към Министерство на здравеопазването, нито към болниците, а към общините. Нашите заплати и условия на труд ги определят единствено и само общините, заради което ние сме най-ниско платените. Борим се за по-добри условия, за сключване на колективни трудови договори, съобразени с нашите условия на работа. В детското и училищно здравеопазване също имаме принос за обществото, тъй като се грижим за бъдещото поколение. Искаме по-добро заплащане, за да дойдат да работят млади специалисти“, разказа пред БГНЕС Христина Лазарова, председател на Съюза за детско и училищно здравеопазване.

Сред конкретните искания на медицинските специалисти са заплатите им да са не по-малко от две минимални, или 1300 лв.; с наредба да се определи къде и от колко сестри има нужда; промяна в наредбата за работното време и отпуските; справедливо заплащане на нощния труд – увеличение от 0,25 лв. на поне 3 лв. на час. /БГНЕС