Спецов: Никой не знае колко българи имат офшорни фирми

„Няма да кажа кой ме заплаши, само ще потвърдя, че имаше такава заплаха“, заяви в ефира на bTV директорът на Националната агенция по приходите (НАП) Румен Спецов.

Спецов отказа да разкрие какъв е бил източникът и естеството на заплахата, като посочи единствено, че вероятно е била провокирана от неговата работа по „изсветляването на парични средства“, което е засегнало нечии икономически интереси. „Информирах председателя на ДАНС. Те поеха цялостната дейност по неутрализирането на тази заплаха“ каза още Спецов.

По нашумялото международно журналистическо разследване „Пандора пейпърс“ Спецов посочи, че сами по себе си офшорните фирми не са нещо лошо, но не и когато се използват като параван за укриване на средства от публични фигури. По думите му никой не знае колко хора в България имат фирми в офшорни зони.

„Асен Василев е регистриран като краен собственик, видно от регистрите. При Николай Младенов и Делян Пеевски това нещо го няма. Сега трябва да изследваме дали през тези офшорни сметки са минавали пари или не са минавали“, коментира още шефът на НАП.

По казуса с фирмата му, за която се твърди, че е продадена с огромни задължения, Спецов обясни, че е придобил собствеността върху нея след като е напуснал НАП, но не е продължил нейната дейност по търговия със зърно, тъй като е имал планове за друг вид дейност, за които обаче не е намерил финансиране. „Чиста фирма, всички сделки са явни, данъците са платени“, увери той и подчерта, че двама души, чиито самоличности не разкри, сами са се свързали с него с искане да купят фирмата. Той обясни още, че тя е нямала 1,2 млн. лв. задължения, както се твърди в публичното пространство, а това е сумата към днешна дата след натрупаните лихви. /БГНЕС