Спецправосъдието отива в историята

След 10 години съществуване спецправосъдието отива в историята. От днес по делата срещу организирана престъпност, корупция по високите етажи на властта и за тероризъм ще работят редовите прокуратури и съдилища.

До закриването на специализираните съд и прокуратура се стигна с приетите от 47-ото Народно събрание промени в Закона за съдебната власт, припомня БНР.

Идеолог на спецправосъдието беше ГЕРБ и конкретно бившият втори човек в партията Цветан Цветанов. Създаването на специализираните съд и прокуратура тръгна въпреки съпротивата на съсловни и неправителствени организации, на адвокатурата и на опозицията.

Протестите през 2020 година, на които, освен оставката на Бойко Борисов, тогава премиер, се искаше оставката и на главния прокурор Иван Гешев, катализираха недоволството срещу спецструктурите.

Закриването им беше поставено като топ задача от т.нар. партии на протеста, които имаха представителството в последните три кратки парламентарни мандата.

В 45-ото и 46-ото Народно събрание за закриването на спецправосъдието не стигна пленарно време, но отиващото си успя, въпреки съпротивата на ГЕРБ, ДПС и прокуратурата.

"Тези структури бяха закрити, защото притесниха, изразявам се образно, хора с много голям финансов ресурс, а оттам притесниха - може би, евентуално, много лица от обществения живот, няма да кажа политици", беше обяснението за края на спецправосъдието на главния прокурор Иван Гешев. /БНР