Спецпрокуратурата: Фалшивите "златни паспорти" застрашават членството ни в Шенген

"Специализираната прокуратура образува досъдебно производство във връзка със сигнал относно придобиване на българско гражданство по натурализация чрез инвестиции", казаха на брифинг от специализираната прокуратура, предаде репортер на БГНЕС.

Престъпната група е действала шест години, като вероятно в нея са участвали служители на Агенцията по инвестиции.

"В периода 2015-2021 година е действала организирана престъпна група с користна цел, като в нея са участвали и служители на Българската агенция за инвестиции", заявиха още от прокуратурата

Застрашени са интересите на България в ЕС и евентуалното ни членство в Шенген.

"Интересите на България могат да бъдат застрашени относно членството в Шенген и ЕС, както и премахване на визите за САЩ. Ще бъдат уведомени европейската комисия и европейският парламент ", заяви говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев на брифинг.

Сигналът е подаден от депутата на ДПС Хамид Хамид, като още няма информация колко са били паспортите. Тепърва предстои да се разбере кои са били основните виновници.

БГНЕС припомня, че по-рано днес стана ясно, че Специализирана прокуратура извършва действия по разследване във връзка с така наречените "златни паспорти". Прокурори са влезли в Българска агенция по инвестиции, като се обискира кабинета на изпълнителния директор Стамен Янев.

Разследващи и прокурори са и в Министерство на правосъдието - дирекция "Българско гражданство", МВР - дирекция "Миграция" и Министерство на икономиката./БГНЕС