Спецпрокуратурата: Има досъдебно производство за къщата в Барселона, няма нахлуване в президентството

Образувано е досъдебно производство по казуса "Барселонагейт". Не е имало нахлуване в президентството миналото лято. Това съобщи на брифинг днес ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

За казуса „Барселонагейт” Маджарова припомни, че имало предварителна проверка по случая, която прераснала в образуване досъдебно производство. Това се случило миналата година. „По делото тече интензивно разследване. В момента е допусната финансова експертиза, целта на която е събиране на доказателства за произхода на едни средства, тъй като делото е образувано за пране на пари – това е предмета на разследване по делото”, посочи тя. Бившият премиер Бойко Борисов е давал обяснения по казуса, когато е била още на етап предварителна проверка.

Маджарова заяви, че магистрати от спецпрокуратуарата не са нахлували в сградата на президентската институция. Има разрешение от съда, каза тя и добави: Магистрати от спецпрокуратуарата пристъпиха в президентството след покана и спазване на вътрешните правила.

Ръководителят на спецобвинението бе категорична, че стриктно се спазва закона по отношение на използването на СРС-та.

Категорично за незаконно и нерегламентирано подслушване не може да става и дума. При използването на специални разузнавателни средства прокурорите от Специализирана прокуратура стриктно спазват закона. Не са подслушвани политици. В момент, в който се установи, че текат способи по отношение на лице, което хипотетично е в кандидат-депутатска листа, но то е било обект на СРС, тъй като е имало данни, че се занимава с разпространение на наркотични вещества или за акцизни стоки, има процедура. Прилагането на СРС се прекратява и никому правата не са нарушени, заяви Маджарова.

Според Маджарова искането за отстраняване на главният прокурор Иван Гешев е политическо. „Искането на проф. Янаки Стоилов е законосъобразно, защото тази хипотеза и тази възможност е разписана в ЗСВ, т.е. като процедура – тази процедура е възможна. Доколко обаче тази процедура е обоснована, не мисля, че аз съм човека който следва да отговаря на този въпрос”, каза тя. Маджарова посочи, че нейната лична позиция е, че основания за отстраняване на главния прокурор с оглед на мотивите такива, каквито са изтъкнати, не са налице.

Маджарова заяви още, че прокуратурата е атакувана, защото работи. /БГНЕС