Спецпрокуратурата провежда акция в ДАНС

Акция на Специализирана прокуратура се провежда в Държавна агенция Национална сигурност.

Според първоначалната информацията става въпрос за операция срещу служители на ДАНС, уличени в шпионаж в полза на чужди разузнавателни служби.

Акцията се случва непосредствено след като вътрешният министър Бойко Рашков представи отчета на МВР за 2021 година и отправи нови критики за бавенето работата по дела от страна на прокуратурата.

Пред журналисти президентът Румен Радев коментира темата с думите, че ДАНС има здрава имунната система.

Там работят активно, така че да не допускат пробив по отношение на шпионска дейност, каза още президентът.

Час по-рано министър-председателят Кирил Петков, който бе в Благоевград заяви, че Спецпрокуратурата е изисквала справка от Министерския съвет за това кои и какви лица са влизали и излизали в сградата през първите три месеца на годината.

Премиерът заяви, че не е запознат с подобна информация, но коментира:

„Ако и това се окаже вярно, това ще е пълно безобразие. МС е контактна точка за Европейската прокуратура, ако се опитат да видят кой влиза и излиза от МС, тоест които са хората, които дават сигнали – това ще е поредният саботаж. Ще разпоредя да видя дали е така. Следи се много внимателно и дали се контролират хората, които дават сигнали, защото те директно – сигналите – отиват при г-жа Кьовеши, когато са свързани с еврофондовете“. /БГНЕС