Спецпрокуратурата разследва 3, няма данни да са работили срещу сближаването между София и Скопие

Изследват се действията на три лица – един от тях е служител в министерство различно от министерството на вътрешните работи, другите двама са служители на ДАНС. Те не са от висшето ръководство на службата, а са на средно ръководно положение. Това обявиха на извънреден брифинг на Специализираната прокуратура във връзка с акцията в ДАНС, предаде репортер на БГНЕС.

„Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство за шпионаж. Разследва се дейността на двама служители на ДАНС и на един служител на министерство, което е различно от МВР. След анализ на доказателствата от наблюдаващите прокурори ще бъде направена преценка дали има обосновано предположение, че някое лице и извършило престъпления и ще бъде повдигнато обвинение”, заяви говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев. Той добави, че предстои да се съберат доказателства, за да се прецени дали да бъде обвинен някой от тези трима души.

От Спецпрокуратурата отказаха да предоставят информация от кое министерство е третият задържан, за да не попречат на самото разследване.

„Производството е образувано по член 104 и не е образувано за група“, каза Кръстев.

На въпрос дали тримата са задържани, говорителят заяви, че няма задържани по реда на Закона за МВР за срок от 24 часа. „Няма задържани към настоящия момент, защото не са били налице законовите предпоставки за задържане на лицата“, обясни Христо Кръстев.

На въпрос на БГНЕС на какво ниво са работили двамата служители от ДАНС, говорителят заяви: „На средно ръководно положение в ДАНС, не са от висшето ръководство на агенцията“.

Шпионажът е бил в полза на Русия, уточни ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Информацията е била предавана не при лична среща, а чрез специални способи – дистанционно.

Такива данни и доказателства по делото няма и не искам да коментирам такива изявления, заяви Валентина Маджарова. Коментарът и бе във връзка с изявлението на премиера Кирил Петков, който каза, че има руски агенти, които са работили специално срещу разбирателството между България и РС Македония. /БГНЕС