Спецчасти разпръснаха протест в Тбилиси

Пореден митинг срещу проектозакона за чуждестранните агенти се провежда пред грузинския парламент в Тбилиси. По това време парламентът обсъжда проектозакона, който е одобрен от правната комисия на парламента ден по-рано, на 29 април. Депутатите нямаха време да разгледат законопроекта докрай и решиха да продължат процедурата на 1 май. Според Tbilisi life протестиращите са се опитали да блокират входа на сградата със седяща стачка, но полицията е използвала сила срещу тях. Скоро са започнали и задържания. Към полицаите се присъединили и служители на специалните части.

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили е изчезнал по време на демонстрацията, след което станало ясно, че е бил подложен на побой. Оказана му е медицинска помощ, съобщиха грузинските медии.

Според публикацията полицаите за борба с безредиците започнали да използват лютив спрей срещу протестиращите. Също така, по непотвърдена информация, е бил използван сълзотворен газ. Според кореспондент на ТАСС задържанията са прераснали в сблъсъци с полицията. Телевизионният канал Rustavi 2 съобщи, че към митинга са се присъединили депутати от опозицията. Телевизионният канал съобщи и за сблъсъци между протестиращите и полицията.

Проектозаконът "За прозрачност на чуждестранното влияние" беше внесен в грузинския парламент от партията "Грузинска мечта" през март 2023 г. Проектозаконът обаче беше оттеглен поради протести. В началото на април тази година проектът беше внесен отново. Според законопроекта всяка организация, финансирана от чужбина с повече от 20%, трябва ежегодно да представя декларация за доходите, в която да посочва източниците и предназначението на средствата. Онези, които се противопоставят на проектозакона, твърдят, че той копира руския закон за чуждестранните агенти./БГНЕС