Спилбърг възхвали звездната година на киното

Стивън Спилбърг похвали една звездна година за киното, докато номинираните на Оскарите се събраха в пълната бална зала на Бевърли Хилс за годишния обяд на Академията.


Събитието събра топ звезди, режисьори, продуценти и артисти зад кулисите, предлагайки им шанс да се срещнат с конкуренцията на чаша шампанско преди церемонията по наградите следващия месец.

Смята се, че „Опенхаймер“ води надпреварата за най-добър филм на наградите „Оскар“ на 10 март, но Спилбърг – продуцент на съперничещия филм „Маестро“ – каза, че годината е била знаменателна не само заради драмата за атомната ера на Кристофър Нолан.

„Това беше страхотна и еклектична година за филми – една от най-добрите години по отношение на високо качество, по мое мнение, за последното десетилетие“, каза той пред АФП.

„Маестро“, биографичният филм на Брадли Купър за легендарния диригент и композитор Леонард Бърнстейн, „е триумфът на Брадли“, каза Спилбърг.

Двата филма са част от разнообразна кратка селекция за най-добър филм, включително спечелилия 1 милиард долара "Барби" до фестивални хитове като "Американска фантастика, "The Holdovers", "Минали животи" и "Зона на интерес"

Всякакви потенциални враждебни действия или напрежение между съперниците отсъстваха на галата.

Ема Стоун и Лили Гладстоу, фаворити за най-добра актриса съответно с „Клети създания“ и „Убийците на цветната луна“, разговаряха дълго и се прегърнаха емоционално.

Робърт Дауни-младши, фаворитът за най-добър актьор в поддържаща роля за „Опенхаймер“, забавляваше останалите си колеги с шеги, докато огромна „класова снимка“ на стотиците номинирани трябваше да бъде заснета отново.

И докато Марго Роби и Грета Геруиг може би бяха „пренебрегнати“, според някои, в категориите на Оскарите за най-добра актриса и най-добър режисьор, и двете присъстваха от името на филмовия блокбастър.

Геруиг получи може би най-шумните аплодисменти за деня, когато беше обявена номинацията ѝ за написване на сценария на филма, докато облечената в розово Роби, продуцент на „Барби“, беше в центъра на общата снимка. /БГНЕС