Спим по-спокойно с домашен любимец в леглото

В Обединеното кралство и в САЩ домашните любимци си имат цял месец, в който любимите ни животинки са в центъра на чествания, но това също е време, в което се акцентира върху осведомеността относно грижите, отглеждането и осиновяването от приюти на косматите ни приятели.

Проучване, поръчано от компанията за матраци Sealy и проведено от OnePoll, потвърди, че повечето хора (близо 80 %) се отнасят към домашните си любимци като към хора, а 66 % позволяват на животинските членове на семейството си да спят с тях в леглото. Данните сочат също, че хората, които спят заедно с домашните си любимци, могат да се похвалят с по-спокоен и пълноценен сън.

Проучването, проведено сред 2000 американски собственици на домашни любимци, показва, че седем от всеки десет души смятат, че сънят им е по-качествен, когато домашният им любимец е с тях в леглото през нощта. Половината (51 %) дори съобщават, че присъствието на домашен любимец в леглото им помага да се справят със стреса и тревожността.

Приятели за гушкане

Като цяло 47% от собствениците на домашни любимци отбелязват, че е по-лесно да се успокоят през нощта, когато домашният им любимец е до тях, а 42% казват, че компанията им ги кара да се чувстват по-сигурни. Четиридесет и три процента всъщност предпочитат домашните им любимци да са с тях като източник на "бял шум".

Макар че повече от половината (54%) позволяват на домашните си любимци да спят в леглото именно защото ги смятат за семейство, 58% от хората във връзка биха предпочели да споделят леглото си с домашните си любимци, а не с партньорите си.

"Добрата нощна почивка е от решаващо значение за цялостното ни здраве и благополучие", казва в изявление Брент Пфистър, старши вицепрезидент по маркетинга в Sealy. "Както показва това проучване, съвместното спане с домашните любимци може да донесе чувство за сигурност и да помогне на хората - и на техните домашни любимци - да се успокоят по-лесно преди лягане; въпреки това много хора, които спят с домашните си любимци, имат прекъсвания на нощния сън - и така може да жертват цялостното качество на съня и някои от по-физическите ползи, получени от нощния добър сън."

Домашен любимец в леглото си има и своите неудобства

Всъщност, въпреки че проучването установи, че собствениците може да чувстват, че сънят им е по-добър, когато са с домашен любимец, това може да е плацебо за домашните любимци. Собствениците съобщават, че домашните им любимци нарушават съня им средно поне две нощи седмично, а почти една четвърт от анкетираните добавят, че безпокойството на техните животински спътници "винаги" ги събужда посред нощ. Не е за пренебрегване и топката косми, която сутрин може да намерим в чаршафите и която трябва да почистим.

Въпреки че 57% от собствениците описват своя приятел-животно като перфектния "топлител на леглото", отделно проучване на Sealy установи, че 62% от домакинствата в САЩ съобщават, че усещането за прегряване по време на сън е често срещан фактор, който пречи на добрия сън.

Когато става въпрос за графика на съня, две трети от анкетираните признават, че вътрешният часовник на домашния им любимец е по-добър от техния - действа като будилник сутрин. Същевременно 57% от собствениците на домашни любимци съобщават, че собственото им време за лягане се влияе от това кога домашният им любимец решава да заспи.

Рецепта за спокоен сън

"Има няколко сравнително лесни стъпки, които хората могат да добавят към рутинния си режим на сън, за да получат висококачествения сън, от който се нуждаят", продължава Пфистър. "Първите две предложения са ограничаване на излагането на смущаваща синя светлина от телефони, лаптопи и телевизори преди лягане и, доколкото е възможно, лягане и събуждане по едно и също време всеки ден. Оттам нататък висококачественият матрак може да помогне както за регулиране на температурата, така и за намаляване на пренасянето на движението - и двете неща са много важни, когато Фидо иска да се сгуши." /БГНЕС