Спират плановия прием в болниците, намалява се срокът на карантината

Днес се очаква да бъде свикан Областен съвет, на който ще се реши дали да бъдат въведени нови противоепидемични мерки, предаде репортер на БГНЕС.

От 12 януари се спира плановият прием и операциите в болниците в София заради пандемията. Изключение ще се прави за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Влиза в сила и намаляването на карантината. Лицата с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай.

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19. Условието е лицето да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа. Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение.

Към този момент не са обсъждани мерки за училищата и учениците в София. /БГНЕС