„Споделени КвАРТални улици“ изпълни с музика и танци столичната ул. „Триадица“

Столичната улица „Триадица“ е освободена от паркиралите автомобили и затворена за движение. До 23 часа тя остава на хората, които имат възможност да слушат музика, да танцуват и да водят интересни разговори помежду си. Временната й трансформация е провокирана от инициативата "Споделени КвАРТални улици", която се провежда днес, предаде репортер на БГНЕС.

Днешното събитие е в чест на международния ден на музиката "Fête de la Musique". Създаден в деня на лятното слънцестоене през 1982 във Франция в този ден гражданите по целия свят в над 120 страни и в над 700 града излизат от къщите си на улицата в своите квартали или публични пространства, организирайки безплатни концерти от всякакъв тип. Столицата също се присъединява към отбелязването на този ден.

„Липсват пространства за хората, липсват зелени пространства, липсват места, където хората да си говорят и да се срещат. Именно заради това започнахме тази инициатива, отвъд „КвАРТал“ Фестивала , който се случва през септември. Ще има много мода, базари, каузи с кучета, ще има две сцени, музика на живо – френска, латино и зумба на самата улица“, заяви Мартина Стефанова, основател на арт фондация „ДОМА“.

Тя подчерта, че освен възможност хората да си отдъхнат и да се забавляват, инициативата се провежда и в подкрепа на кварталния бизнес, който по думите на Стефанова, е пострадал сериозно от пандемията. От думите й стана ясно, че има фалирали бизнеси, но има и новопоявили се.

„През 2019 г. направихме 7 издания, които правихме на различни улици. За съжаление тази година кризата ни позволява да направим само една споделена квартална улица. Кризата удари много бизнеси в квартала. Юли и август те няма да могат да работят на пълни обороти, но септември се завръщат ударно“, оптимист е Стефанова и добави, че догодина се надява инициативата да се провежда във всеки един от топлите месеци.

Мартина Стефанова обясни, че крайната цел на тази инициатива е в квартала да се обособят постоянни пешеходни пространства и уточни, че вече работят по темата с администрациите и институциите и се надява скоро време това да се превърне в реалност.

„Следващото събитие ще е фестивалът, който ще се случи на 18,19 и 20 септемвври, като в тези дни ще имаме повече от една освободена улица, много повече събития, музика и изложби“, каза в аванс Стефанова.

„Споделени КвАРТални улици“ се провежда и с подкрепата на райно „Оборище“.

„Не ни представлява трудност. Съвсем малко усилие, което администрацията полага за чисто административни дейности. Съорганизатори сме на този фестивал. Нашата част е административно да позволим това пространство да се освободзи от автомобилите“, каза зам.-кметът Бонка Василева.

Според нея голямата цел това място да се превърне в арт квартала на града е възможно, но това не е по силите на общинската администрация и зависи изцяло от хората, които живеят в района.

„Това е една концепция, която първо трябва да се приеме от обществото. Необходим е един по-дълъг дебат, за да се избистрят точмно какво искаме да получим като открити пространства и следващият етап е да има политическата воря това да се случи. Младите хора имат енергията да случват нещата“, убедена е Василева.

Главният архитект на София Здравко Здравков потвърди, че районът има потенциала да се превърне в арт квартал.

„Потенциалът на квартала е огромен. Освен историческите дадености профилите на улиците са уникални. Забележете профила на ул. „Екзарх Йосиф“ с широките тротоари, с павираната настилка, с озленяването. В момента паркираните автомобили са отнели тротоарите от пешеходците. Считам, че с едни кратковременни намеси хората да припознаят това място“, коментира той и добави, че е важно да се направят достъпни свързани пешеходни маршрути, които да ни показват красотата и истироията на града.

Здравков използва случаят да каже, че в момента тече и съгласуването на проектната документация с Министерството на културата за дългоочакваното изграждане на асансьор, който да свърже ул. „Московска“ с бул. „Дондуков“ и подчерта, че негова цел е да премахва градските бариери, в каквито са се превърнали „Дондуков“ и „Сливница“ и да създават свързани пешеходни пространства. Също така се очаква в началото на юли месец екипът на Фуксас да предаде преработения концептуален проект с отразените забележки, касаещи реконструкцията на пл. „Св. Неделя“./БГНЕС