Спорът за финансиране от ЕС се задълбочава, Унгария блокира помощта за Украйна

Унгария блокира днес огромен пакет от помощи на ЕС за Украйна. Това се случи в момент, когато премиерът Виктор Орбан се опитва да окаже натиск върху Брюксел да му предостави милиарди евро замразени средства.

Будапеща изпълни заканата си да се противопостави на финансовата помощ за разкъсваната от война Украйна в размер на 18 млрд. евро по време на срещата на финансовите министри на ЕС в Брюксел.

Така необходимата помощ за Киев е една от няколкото инициативи, които Будапеща протака, тъй като е изправена пред замразяването на 13 млрд. евро от фондовете на ЕС за нея от страна на блока заради неуспехите ѝ в борбата с подкупите и осигуряването на независимост на съдебната система.

Унгария налага вето и на дългогодишния стремеж за въвеждане на минимален корпоративен данък на ниво ЕС.

Чешкото председателство на ЕС заяви, че ще се опита да намери начин останалите 26 държави-членки да заобиколят опозицията на Унгария и да предоставят финансова подкрепа на Киев.

"Ние няма да се обезкуражим. Амбицията ни остава да започнем изплащането на помощта за Украйна в началото на януари", заяви чешкият министър на финансите Збинек Станюра.

Първоначално се очакваше финансовите министри на ЕС да дадат днес своя отговор на препоръката на Европейската комисия, да замрази средствата за Унгария.

Въпросът обаче беше оттеглен в контекста на продължаващите спорове, тъй като някои държави от ЕС настояват Комисията да смекчи твърдата си позиция спрямо Будапеща.

Правителството на Орбан се ангажира да предприеме редица реформи, изисквани от ЕС, но не е убедило Брюксел, че прави достатъчно.

Европейски дипломати изтъкнаха, че унгарските законодатели ще се срещнат тази седмица, за да приемат още закони, които биха могли да го доближат до изпълнението на тези цели за реформи.

Дипломатите заявиха, че Комисията е била помолена следващата седмица да представи "актуална информация" за реформите в Унгария, което е възможен знак, че се търси изход от безизходицата.

Държавите-членки на ЕС трябва да гласуват до 19 декември дали да подкрепят, отхвърлят или променят препоръката на Комисията.

Въпросът може да се проточи към крайния срок и да бъде обсъден на срещата на върха на лидерите в Брюксел на 15 декември. /БГНЕС, АФП

Брюксел / Белгия