Спорт и забавления събра стотици семейства в Южен парк

За 11 поредна година "Фамилатлон" – най-големият празник на открито, посветен на спорта и забавленията, събра стотици семейства на Голямата поляна в Южния парк. Той се провежда в навечерието на Международния ден на семейството, предаде репортер на БГНЕС.

"Целта на събитието е да предоставим възможност на семействата да изкарат качествено време заедно. Ще има изключително много забавления – музика, танци и веселие. Имаме над 60 партньори с нас, които ще ви предизвикат с роботика, спорт, фермерски пазар. В малкия велопоход деца на възраст между 2 и 6 години ще направят обиколка на парка. После ще се проведе играта „Малката Европа” – това е игра за ориентиране. Хората ще трябва да се разходят из целия парк, където са скрити столиците на Европа”, каза пред БГНЕС Яна Алексиева, която е съорганизатор на празника.

Тя добави, че новото тази година е фермерският пазар, който подкрепя усилията за здравословно хранене на семействата.

Малките посетители играха волейбол, жиу житцу, тенис, волейбол, федербал, лакрос, хокей и други като целта е да пробват различни видове спорт и да изберат дали искат да се занимават с нещо.

„Ние идваме за първа година. От наши приятели разбрахме, че това е прекрасен семеен празник и сме тук за велошествието. Ние сме доста активни и се стараем да спортуваме и да учим дъщеря ни Рая, която кара колело, катери се и ходи на плуване. Много е важно децата да прекарват повече време навън, да опознават природата – това ги прави много щастливи и усмихнати. Това, което ни привлече най-много днес е велопоходът”, каза Юлия Поптодорова, която добави, че обичат да карат колела заедно и подчерта, че градът не предоставя добри условия за този вид спорт и затова често карат по тротоара, което е в нарушение на правилата.

„Тук сме, за да изкараме един хубав ден и да се забавляват децата. Да се запознаят с нови неща – роботика, приложни изкуства, спорт. Да се научат на полезни неща, не само на щуротии – телефони, компютри, учене и т.н. С моята съпруга се стараем да намираме достатъчно време за децата и смятам, че не ни липсва време заедно”, заяви Камен Методиев, който е довел двете си деца в Южния парк. Той е убеден, че за да са щастливи децата е необходимо родителите да се занимават повече с тях и да им показват, че има и други неща, които могат да им привлекат вниманието.

В края на празника всяко дете може да си тръгне с надуваема топка като единственото условие е да обиколи щандовете и да събере точки. Забавленията продължават до 17 часа. /БГНЕС