Спортните таланти на "Еврофутбол" бяха наградени за осма поредна година

За осма поредна година се проведе церемония по закриване на тазгодишното издание на програма „Спортни таланти“ на „Еврофутбол“ в Мол Парадайз, предаде репортер на БГНЕС.

Гергана Топалова (л) бе сред наградените с грамота за чудесното си представяне в тениса през 2019.

На събитието освен талантите присъстваха и редица журналисти, треньори, съветници, както и предишни участници в инициативата. 32 състезатели от различни спортове получиха грамоти за различни постижения през календарната 2019 година, сред които Никола Абаджиев (кайт сърф), Любомир Калчев (шорттрек), Румина Кирчева (таекуондо) и други. В края на церемонията беше определена и челната десетка. В топ 3 попаднаха шахматистката Нургюл Салимова (със златен медал от Европейското отборно за девойки до 18 г.), високият скачач Тихомир Иванов (титла от Европейско отборно, 4-о място от Европейското в зала, 3-о във финала на Диамантената лига и две балкански титли) и световният шампион на 1500 м в категория Т46 в Дубай Християн Стоянов, който грабна първото място. 21-годишният параатлет финишира с време 3:50.87 в ОАЕ, а резултатът е рекорд на Европа и върхово постижение на шампионатите. Топ 10: 1. Християн Стоянов, лека атлетика (параолимпийски дисциплина), 174 т., 1000 лева 2. Тихомир Иванов, лека атлетика, 130 т., 800 лева 3. Нургюл Салимова, шахмат, 118 т., 600 лева 4. Христо Христов, вдигане на тежести, 106 т., 400 лева 5. Стефчо Христов, вдигане на тежести, 103 т., 400 лева 6. Станимир Халаджов, академично гребане, 97 т., 400 лева 7. Александра Георгиева, таекуондо, 71 точки, 300 лева 8. Гергана Топалова, тенис, 53 точки, 300 лева 9. Зоя Чавдарова, тенис (за хора с увреждания), 43 точки, 300 лева* 10. Антон Синапов, биатлон, 43 точки, 300 лева *Зоя Чавдарова е 9-та заради повече челни места в сравнение с Антон Синапов На церемонията присъства и трикратната олимпийска медалистка Евгения Раданова, която награди Александра Георгиева.Изключително съм щастлива да бъда днес тук сред вас. Скъпи спортисти, знам, че Вашето време е различно, знам че за Вас може би и дори по-трудно, отколкото беше по мое време и затова съм толкова щастлива да видя толкова много млади хора тръгнали по този път. Желая Ви от все сърце да бъдете смели и наистина да вярвате, че можете да постигнете всичко в живота, независимо колко е трудно. Ние сме готови да ви предадем нашия опит, а Вие създайте своята история и вървете напред към бъдещето“, заяви Раданова в своето емоционално обръщение към Спортните таланти. "Тази година се гордеем освен със световната титла на Християн Стоянов, но и с първото място на Стефчо Христов на Световното първенството за кадети в Лас Вегас, както и с бронзовия медал в изхвърлянето от Световното първенство за юноши в Сува, Фиджи на брат му Христо. Също така и с европейска титла за юноши на Христо и европейския му рекорд в изхвърлянето. Огромни поздравления за 8-то място на Станимир Халаджов от Световно първенство по гребане за младежи до 23 години в дисциплина скиф във Флорида, както и 2-то му място от Европейско първенство по гребане за младежи до 23 години в дисциплината двойка скул (заедно с Емил Нейков).

На снимката: Евгения Раданова.

Искам да благодаря на „Еврофутбол“ за това, че преди осем години пое истински риск да направят програма, която всъщност е най-дългата действаща корпоративна програма! Това наистина създаде едно семейството! Благодаря и на спортистите за това, че въпреки всички трудности полагат изключителни усилия да развият таланта си в определен спорт. Защото е важно да има хора, които искат да постигнат нещо и да имат цел“, допълни Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) – основен партньор по програмата. „Програма „Спортни таланти“ е трамплинът на българския спортист. Следейки състезателите в последните седем години, мога да забележа градация в резултатите на тези, които са били финансирани за трети път, защото техните постижения се подобряват драстично“, заяви Борис Недялков – член на групата на Съветниците. „Искам да кажа, че Вие ме вдъхновявате, но не само мен, а и всички, които са занимават със спорт в България! За да имате още по-големи постижения е много важно също така да бъдете добри хора!“, допълни Илиана Стоилова също член на Групата на съветниците. „Еврофутбол“ изказва своята най-дълбока благодарност и признателност към партньорите си от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, към членовете на Групата на съветниците, които отново безвъзмездно подкрепиха програма „Спортни таланти“!. /БГНЕС