Спортното министерство се оплака от некачествени проекти за младежки дейности

Поради липса на достатъчен брой качествени проекти за младежки дейности има голяма вероятност да не бъде усвоена цялата сума по Националната програма за младежта (2021-2025) за тази година. Това разкри заместник-министърът на младежта и спорта Яничка Труева на брифинг в Спортната палата днес, предаде репортер на БГНЕС.

Заместник-министър Труева /д/ и Милена Андреева, директор на агенция Младежки политики

Отпуснатата сума по Програмата е 575 000 лева, но до момента от 71 подадени проектни предложения са одобрени само 10, които ще използват едва 37 процента (210 640 лева) от възможното финансиране. Ако на следваща сесия не бъдат реализирани всички средства, то те ще бъдат върнати към държавния бюджет, уточни Труева. "Основните проблеми са, че кандидатстващите организации реално неглижират сериозността на оценката и подават проектни предложения, в които са използвани дейности и формуляри реално разписани за други проекти или процедури. Неспазване на изискуеми срокове, употреба на съвсем различни образци на документи, които са били в предходни години, което страшно занижава качеството на ниво административна оценка, а впоследствие има и качествена такава", обясни Труева, която допълни, че 61 проекта са отпаднали заради административни несъответствия и подчерта, че кандидатстващите проекти трябва да внимават в тази насока.

"За съжаление, едва 37 процента от разполагаемия ресурс сме одобрили за тези десет проекта, поради което в рамките на следващите два дни ще обявим втора конкурсна процедура и ще предприемем мерки за по-усилена информационна кампания, така че действително средствата да бъдат усвоени в рамките на тази години, иначе се връщат в бюджета", каза още тя и изрази надежда да бъдат подкрепени още 10-12 проекта по Програмата. Срокът за изпълнение на проектите е шест месеца. От ММС се надяват към края на януари да обявят първото кандидатстване по Програмата за изпълнение на младежи дейности, финансирани със средства от Закона за хазарта.

На въпрос на БГНЕС относно проверките на дейността на ММС, тотото и другите дружества под чадъра на Министерството, които служебният министър Андрей Кузманов обяви още при встъпването си в длъжност в средата на май, от Министерството отговориха, че проверките в тотото и по договор за физкултурните салони продължават. "Те се извършват от НАП и когато приключи проверката, ще бъдат обявени резултатите", казаха от пресслужбата на ММС.

Конкретно за проверките по младежките програми, които са в ресора на Труева, тя отговори, че очаква да има резултати през втората половина на декември. "В момента сме в процедура на оценка на изпълнените проекти, финансирани по Програмата за изпълнение на младежи дейности, финансирана по Закона за хазарта. Имаме срок от 60 дни за изпълнението на тази функция, всяка седмица имаме свикване на комисията и разглеждане на вече минали на проверка. Процесът е във фаза на идентифициране на допълнителни доказателствени материали, които да изискваме от организациите, с оглед на верификация на постигнати индикатори, които те са дефинирали в проектните си предложения. След това се изпращат писма на организациите и срокът се удължава с десет дни за техния отговор и предоставяне на търсения доказателствен материал. Предполагам, че към 20 декември ще имаме ясна визия за доказано изпълнение дейности и ресурс, който може би ще трябва да възстановяват организациите, ако не са доказали постигането на индикаторите", заяви заместник-министърът на младежта и спорта. /БГНЕС

Категории: