Спряно е строителството на площадката за радиоактивни отпадъци край Козлодуй

Спряно е строителството на площадката на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци” край Козлодуй. В понеделник там загинаха двама работници и бяха ранени още двама. Към момента по случая работят всички ресорни институции, за да се изясни причината за трагичния случай.

Единият от загиналите е от град Мизия. Оставали му само няколко месеца, докато се пенсионира. Напуснал старата си работа и отишъл на този строеж, за да взема по-висока пенсия.

„Четиримата са били в изкопа, а около тях са били кранисти, технически ръководител и лица, които са длъжни да стоят на работното място”, обясни Георги Разложки, зам.-изпълнителен директор на ДП РАО, цитиран от Нова телевизия.

Все още не е ясна причината, поради която 5-метровите метални конструкции са рухнали върху хората. От фирмата-изпълнител твърдят, че са спазени всички правила за безопасност.

От Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци” осъществяват надзор, но и те могат да влизат в обекта само съгласно специален режим.

„Ние сме със специални пропуски за достъп”, заяви Ина Стефанова, главен инженер ДП РАО.

Досъдебното производство под надзора на Окръжна прокуратура - Враца е образувано за професионална небрежност. Разследването пък ще поеме Националната следствена служба.

БГНЕС припомня, че двама работници загинаха, а други двама пострадаха при инцидент на строителната площадка на хранилище за радиоактивни отпадъци край Козлодуй на 16 декември.

Единият от пострадалите е транспортиран в болницата в Плевен, предстои му операция. Той е с фрактури на двете бедра, има и счупени ребра. Другият работник е освободен за домашно лечение.

Трагедията се случи на новострояща се площадка за радиоактивни отпадъци на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". Купчина железа от арматурата паднала върху строителните работници.

На площадката, която се намира в землището на село Хърлец, няма радиоактивни отпадъци, тъй като тя все още не е в експлоатация. Строежът е в твърде ранен етап - все още на кота нула. Предприятието е само възложител на обекта, а изпълнител е германо-български консорциум. /БГНЕС