Сръбски епископ: Сърбия е от Каймакчалан в Македония до Словения

Стара Сърбия се простира от Каймакчалан в РС Македония та чак до днешните земи на Словения където живее сръбско население.

Това каза сръбският Бачки епископ Ириней Булович по време службата в Съборния храм в Нови Сад, във Войводина, в северната част на Сърбия. Каймакчалан е най-високият връх на планината Нидже и се намира на границата между днешна РС Македония и Гърция, предаде репортер на БГНЕС.

Бачкият епископ Ириней Булович се обърна и към всички сръбски монаси от епархиите в Крайна /в Хърватия/, Словения та чак и онези до Каймакчалан. Сръбският владика е сред най-категоричните поддръжници на руската православна църква и открито се противопоставя на Вселенската патриаршия. През 2018 г. той участва и в организирането на "Алтернативното честване на 1000-годишния юбилей от основаването на българската Охридска архиепископия", заедно със Сръбската патриаршия. Това решение на сръбските архиереи бе взето на Архиерейски събор на СПЦ.

Бачкият епископ Ириней Булович открито твърди, че сръбският народ е създал кирилицата. По време на конференция организирана от дружеството "Кирилица" в Матица в Белград преди години той каза следното: "Всички европейски народи се грижат за своята писменост, а само сръбският народ се отнася небрежно към кирилицата. Това е самоубийствено, антицивилизационно безумие". "То не може да бъде предотвратено с укази, а само с личен пример", каза тогава владиката. /БГНЕС