Сръбски лидер от Скопие: София взривява всичко, България ще има лоша съдба, Москва създаде България!

Отношенията между РС Македония /РСМ/ и България са много лоши и това е изключително по вина на София. Не ми се иска да вярвам, че подобно нещо могат да направят и на Сърбия когато настъпи моментът. Без Москва нямаше да има България.

Това са само част от обидите и клеветите по адрес на България изречени от лидера на Демократическата партия на сърбите в РСМ Иван Стоилкович пред белградското издание "Новости". Неговата партия бе дългогодишен партньор на ВМРО-ДПМНЕ по време на управлението на Никола Груевски и участва във всички националистически изстъпления в страната.

По отношение на официалната политика на България Стоилкович казва следното: Не виждам причина да коментирам безсмислени изявления, включително и на бившия министър Захариева. Нещата са много прости: Ако не беше Москва, днес нямаше да има България /Сърбия получава своята свобода от турско робство през 30-те години на XIX век след поредната Руско–турска война 1829-1830 г. - бел.ред/. Но, те си знаят това най-добре. За тези, които не познават историята, тя се повтаря. Тяхната съдба, и не само нашата, без адекватен политически разум, ще бъде доста интересна в бъдеще.

На въпроса как оценява двустранните отношения между Скопие и София Иван Стоилкович казва следното:

Отношенията между РС Македония и България са много лоши и това е изключително по вина на София. Не ми се иска да вярвам, че подобно нещо могат да направят и на Сърбия, когато настъпи моментът. С голямо недоверие виждам как великите от ЕС оставят слепи и глухи пред това брутално използване на рекетьорския потенциал на една страна-членка /България – бел.ред./. Страхувам се, че това е част от една голяма игра. Но, ще видим в крайна сметка.

На въпроса какво мисли "за твърдението на София, че македонската нация е изкуствено създадена от Коминтерна" лидерът на македонските сърби отговаря: Моята позиция е много ясна по този въпрос. Не забравяйте, че само в Сърбия македонците свободно се определят като такива. Обикновено не коментирам българските националистически изстъпления, но дори и това да е така, какво общо имат тук българите?

Иван Стоилкович съобщава, че от години "неговата партия има много по-добри отношения с ВМРО-ДПМНЕ, отколкото със Социалдемократическия съюз". /БГНЕС