Сръбски полицаи в Босна призовават за нов геноцид като този в Сребреница

Голяма група сръбски полицаи в Босна и Херцеговина призовават за повторение на геноцида от Сребреница. Това стана по време на новогодишните празненства, предаде БГНЕС.

Видео с фашизоидните призиви бе качено лично от офицера на полицейското управление в град Прибой в Босна и Херцеговина Марко Пантович. Прибой се намира в северно източната част на Република Сръбска.

Пантович заедно със своите колеги от полицейското управление в продължение на десетина минути изпълнява песни с призиви за повторение на военните престъпления от Сребреница и тези от Вуковар. През лятото на 1995г. босненските сръбски сили за няколко дни избиха над 8000 босненци. В началото на сръбската агресия през 1992 г. хърватският град Вуковар бе сринат до основи от югоармията и бяха избити дори болните от местната болница. Край града бе създаден и първият масов гроб в местността Овчара.

В една от песните, която полицаите изпълняваха, се казва:

"О, Сребреница, ти си ми толкова скъпа.

Да даде Бог три пъти да се повтори.

Ой, Пазар - нови Вуковар,

Ой, Сьенице - нова Сребреница."

В текста има и вулгарни думи за босненките.

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик публично отрича геноцида в Сребреница, а през последните месеци открито призовава за отцепването на Р Сръбска от федерацията. /БГНЕС

Прибой / Босна и Херцеговина