Сръбски свещеници в Цетине пеят песни за връщането на сръбската армия в Косово

Преди началото на интронизирането на митрополита на Сръбската православна църква Йоаникий в манастира Цетине в Черна гора в неделя сръбски свещеници пеят песен за "връщането на армията в Косово". Видеозапис с изпълнението на песента бе разпространен от проправителствените медии в Белград.

Песента се изпълнява от всички свещеници преди пристигането на патриарха на Сръбската православна църква Порфирий и митрополит Черногорски и Приморски Йоаникий, които кацнаха в двора на манастира с хеликоптер в Цетинския манастир поради масовите протести и сблъсъци. Полицията използва сълзотворен газ срещу гражданите, протестиращи срещу интронизирането на митрополит Йоаникий в манастира Цетине. При инцидентите имаше десетки ранени. Сред задържаните бе и съветникът на черногорския президент Мило Джуканович.

Митрополит Йоаникий заема мястото на починалия миналата есен митрополит Амфилохий, който бе известен с великосръбските си изяви. Той лично посрещаше най-известните сръбски военно престъпници в манастирите и черквите в републиката. Сред тях бе и Желко Ражнятович, по-известен като Аркан, който извърши с военните формирования едни от най-жестоките престъпления след Втората световна война в Европа в няколко бивши югославски републики.

"В Цетине станахме свидетели на големия срам на Сръбската православна църква (СПЦ) и правителството на Черна гора, безпрецедентен срам в дългата история на черногорската държава, а също и в историята на цялото православие. Чрез брутална злоупотреба с държавни ресурси, предимно армията и полицията, и напълно неподходящо използване на сила срещу мирно събрани граждани, черногорското правителство осигури насилствената интронизация на митрополит Йоаникий срещу волята на по-голямата част от гражданите на Цетине и значителен брой на черногорците. Само човек без достойнство би си позволил по такъв начин да бъде допуснат до Цетинския манастир чрез кацане на хеликоптер и под закрилата на хора с бронежилетки по този начин да засрами трона на Св. Петър Цетински ", каза Джуканович след инцидентите в манастира.

БГНЕС припомня, че на церемонията за интронизиране на митрополита на Сръбската църква в Черна гора Йоаникий присъства и българския митрополит Гавриил Ловчански. До момента няма официална информация от Светия синод на БПЦ-Българска патриаршия в какво качество той е бил в манастира в Цетине и кой е разрешил той да присъства на това спорно църковно събитие. /БГНЕС