Сръбският патриарх заобиколи протести в Черна гора с хеликоптер

Патриархът на Сръбската православна църква Порфирий и митрополит Черноморски и Приморски Йоаникий пристигнаха с хеликоптер в Цетинския манастир. За сигурността се грижат многобройни полицейски сили, съобщават черногорските медии.

Хеликоптерът кацна пред Цетинския манастир.

Автобусите със свещеници, които пътуваха за Цетине, се върнаха в Подгорица. Полицаите, пристигнали на мястото, където гражданите блокират пътя Цетине - Подгорица, искат протестиращите да се разпръснат.

Напрежението в Цетине продължава тази сутрин, където на няколко места полицията използва сълзотворен газ срещу гражданите, протестиращи срещу обявеното интронизиране на митрополит Йоаникий в манастира Цетине.

Полицейските сирени се чуваха от ранните сутрешни часове.

Интронизирането на митрополита на Сръбската православна църква Йоаникий беше планирано за днес от 8 часа в манастира Цетине, съобщиха черногорските медии.

При инцидентите са ранени четирима души, които са потърсили помощ в Общата болница в града.

Големи полицейски сили бяха разгърнати в Цетине, за да отстранят барикадите и да позволят на свещениците от СПЦ да достигнат Цетинския манастир, но гражданите не позволиха това да се случи.

Според РТЧГ срещу протестиращите граждани са били използвани сълзотворен газ и шокови гранати.

Граждани на Черна гора снощи блокираха подстъпите към Цетине, за да попречат на сръбския патриарх Порфирий и свещеници от Сръбската православна църква да възкачат митрополит Йоаникий в манастира в Цетине.

Черногорският премиер Здравко Кривокапич съобщи, че Веселин Вельович, съветник на президента Мило Джуканович, е арестуван във връзка с безредиците в Цетине. Според РТЧГ са арестувани още петима души. „Информирам обществеността, че при бързата полицейска акция, която поръчах, току -що са били поставени белезници на Веселин Вельович“, каза Кривокапич в Twitter.

Сръбският патриарх Порфирий обяви снощи, че Сръбската православна църква няма да се откаже от интронизацията на митрополит Черногорско-приморски Йоаникий в Цетинския манастир.

"Утре сутринта, с Божията помощ и молитва за мир, всички архиепископи ще заминат за Цетине, за да възкачат епископ Йоаникий като митрополит на Черна гора и Приморския край", каза Порфирий пред ТАНЮГ. По -рано някои сръбски и черногорски медии съобщиха, че интрониЗИрането в Цетине е отменено поради рискове за сигурността. Порталът „Борба“, близък до управляващия Демократичен фронт, обяви, че интронизацията е отменена, но патриарх Порфирий е отказал да интронизира Йоаникий в Подгорица.

Сръбският патриарх Порфирий беше интронизиран в Белград на 19 февруари тази година. Така той стана 45-я водач на СПЦ. На церемонията присъстваха освен многобройни православни свещеници и сръбският президент Александър Вучич, както и лидерът на босненските сърби Милорад Додик./БГНЕС