Сръбската опозиция с обща декларация за бойкот на изборите

Опозиционни партии, обединени в коалицията "Съюз за Сърбия", както и други партии, включително Движението за свободни граждани, които решиха да бойкотират изборите за парламент и местни власти /които ще се проведат на 19 и на 26 април - бел.ред./, късно снощи в Белград приеха обща декларация за бойкот на вота.

В текста на документа е записано, че партиите поемат ангажимент "всеки опит за формиране на правителство въз основа на фалшиви избори да се счита за акт на сваляне на конституционния ред".

"Ще считаме подобно правителство за нелегитимно и ще се борим срещу него с всякакъв вид съпротива, както и с гражданско неподчинение. Ще продължим борбата за свободни медии, както и за свободни и честни избори, с всички налични законови средства. Целта ни е демократична Сърбия", се посочва в Декларацията.

В документа пише още, че "партиите ще се противопоставят на насилието, както и на всички прояви на екстремизъм, свързани с режима в страната".

"Ние сме ангажирани със защитата на всички уязвими граждани, които са били уязвени от правителството, понеже са имали различно мнение или критика. На всеки гражданин ще бъде осигурена помощ и защита. Ще продължим разговорите с представители на ЕС и други държави и организации, които подкрепят демократичните ценности, свободата на медиите и свободните избори", се казва още в Декларацията.

Партиите посочват, че са обещали пред своите граждани бойкот на изборите, и сега си изпълняват обещанието.

„Обещаваме на гражданите, че Сърбия ще получи свободни и честни избори и ние ще ги осигурим. Затова обявяваме бойкот“, заключава Декларацията.

На минитга в „Комбанк Арена“ лидерът на Партията на свободата и справедливостта Драган Джилас се обърна към събралите се с думите "Казват, че сръбската опозиция е решила да бойкотира. Не. Сръбската опозиция реши да се подчини желанията на своя народ, каза Джилас.

На митинга присъстваха и лидерите на Народната партия Вук Йеремич, на Движението за свободни граждани Сергей Трифунович, лидерът на „Двери“ Бошко Обрадович, вицепрезидент на Демократическата партия, и др.

Декларацията за митинга беше прочетена от лидера на Движението за възраждане Янко Веселинович. Присъстващите единодушно гласуваха декларацията, като вдигнаха делегатските си карти с надпис "Бойкот".

След митинга, който дава старт на бойкота на опозиционните партии, присъстващите се насочиха към протестна акция на площад „Никола Пашич“ чак до сградата на РТС./БГНЕС