Сръбски социолог: При диктатора Вучич не може да има свободни избори

Известният в Сърбия социолог Весна Пешич заяви пред вестник „Данас”, че диалогът между управляващите и опозицията в Сърбия е измама и нито едно от исканията на опозиционерите няма да бъде изпълнено.

На снимката: Весна Пешич

Пешич е между основните инициатори на историческата демократична промяна срещу режима на Слободан Милошевич. Тя заяви, че преговорите за изборните условия са напразни, тъй като в Сърбия има избирателно законодателство, което не се спазва и не се прилага.

Според нея диалогът е иницииран от самия президент Александър Вучич и от външни фактори.

„Нито едно от изискванията няма да бъде изпълнено. Докато Александър Вучич е на власт, няма да има честни избори, тъй като при диктатора Вучич не може да има свободни избори. Да не очаквате, че той ще се откаже от нарушаването на законите, от създаването на различни изборни „препятствия“ и от вече практикуваните от него методи за „непобедимост“? Наивно е да се мисли по подобен начин”, заяви Пешич, цитирана от МИА.

Тя отбеляза, че диалогът между правителствените и опозиционните служители е инициатива на "външни фактори и самият Александър Вучич, който не реагира на бойкота на част от опозицията", като добави, че бойкотът /на изборите – бел. ред./ ще бъде "морален шамар" за правителството на Вучич.

„Външните фактори имат свои собствени интереси, така че диктатор не може да е техният партньор при решаването на косовския въпрос. Вучич премахна демократичните избори в Сърбия и не иска това да бъде видяно в Европейския съюз и САЩ.”, допълни Пешич.

На снимката: Александър Вучич

Тя каза, че посредническата роля, която играят фондациите и неправителствени организации, подкрепяни от "Отворено общество" цели да смекчи действията на опозицията, да ги накара да участват в изборите и да се облекчи настоящата ситуация с някои козметични промени.

„Бойкотът на изборите е единственият отговор на премахването на демократичните избори и диктаторската узурпация на властта на Вучич. Очаквате ли Вучич да спазва условията за честни избори? Да се изчезнат всички таблоиди и да има свобода в четири национални електронни медии или да има такива извън неговия контрол?” реторично попита Весна Пешич. /БГНЕС