Сръбските медии с брутална расистка кампания срещу Заев и Македония

Всички без изключение, проправителствени и контролирани от режима на Александър Вучич, медии днес публикуват обидни и дори расистки определения за македонския премиер Зоран Заев, предаде кореспондентът на БГНЕС от Белград.

„Причината“ за бруталните нападки е срещата на македонския министър-председател Зоран Заев с един от лидерите на сръбската опозиция Драган Джилас.

„Джилас и шиптърът Заев удрят Вучич“. Това са само част от заглавията в контролираните от Вучич вестници. Думата шиптър се използва в Сърбия като обидно определение за албанците.

Вестник „Сръбски Телеграф“ от своя страна съобщава, че „Джилас и Заев са се договорили за събарянето на Вучич“. Изданието отива по-далеч като твърди, че в Скопие се организират протестите срещу управлението в Белград.

Във всички издания обширно се информира, че македонската столица се е превърнала „база за нападение срещу Сърбия“.

Според сръбския министър на отбраната Александър Вулин Скопие е станало разузнавателен център срещу Сърбия, такъв какъвто навремето е била Будапеща. Вучич е мишена на всички чужди служби, подчертава Вулин.

В атаката срещу Македония участва и най-тиражният всекидневник „Вечерне Новости“.

Кореспондентът на БГНЕС припомня, че Белград активно подкрепяше бившия режим на Никола Груевски, а техният агент Горан Живайлевич нахлу с първата група при погрома на македонския парламент на 27 април 2017 г.

През август същата година без никаква причина Александър Вучич закри посолството на Сърбия в Скопие за десетина дни. Сръбският президент с ирония съобщи, че Груевски е преминал абсолютно легално при бягството си в Унгария. /БГНЕС