Сърбия арестува опозиционен политик за участие в антиправителствен протест

Сръбската полиция арестува опозиционния политик Милош Павлович, заместник-председател на "Националното движение на Сърбия" - НДС.


Той е бил задържан за няколко часа преди да бъде освободен. Причината за ареста е участието му в протест на опозицията на 24 декември срещу нарушенията на изборите от 17 декември.

НДС е ръководена от Мирослав Алексич, един лидерите на най-голямата опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието".

"Днес, в околностите на Ужице на път за Златибор беше арестуван Милош Павлович. По това време той е бил в колата със семейството си", съобщиха от партията.

Пътни полицаи са спрели Павлович, проверили са документите му и са го информирали, че за него е издадена заповед за арест. Заповедта е свързана с участието му в протеста срещу нарушенията на изборите от 17 декември, който се проведе на 24 декември пред кметството в столицата Белград.

Опозицията настоява за разследване на парламентарните и местни избори, поради широкомащабните нарушения от страна на управляващата "Сръбска прогресивна партия" на президента Вучич. Европейският парламент прие остра резолюция, призовавайки за същото.

"Въпреки че Павлович е бил в Белград всеки ден след протестите и като адвокат по естеството на работата си в съдилищата, полицията подло го арестува пред очите на семейството му под претекст, че не е могла да го намери досега. Всичко това е част от плана за сплашване от страна на узурпиращия и насилствен режим преди учредителната сесия на парламента на Белград, която е насрочена за понеделник, 19 февруари. Те няма да се спрат пред нищо в борбата срещу опозицията", се казва в съобщението на НДС.

Мирослав Алексич обяви пред телевизия N1, че съпартиецът му Милош Павлович ще бъде изслушан в 9 ч. сутринта на 19 февруари в белградската прокуратура. /БГНЕС