"Сръбска листа" ще участва на следващите избори в Северно Косово

„И този път ще се вслушаме в съветите на президента Вучич и днес изпращаме послание, че сме готови да участваме в изборите в северната част на Косово“, обяви Сръбската листа на медийната конференция, на която и този път медиите бяха поканени избирателно, съобщи „КоССев“.


Ден след като сръбският президент отправи молба към сърбите - да отидат на избори възможно най-скоро, т.е. да "излязат" с инициативи за организиране на изборния процес възможно най-бързо, Сръбска листа (партията на косовските сърби –бел.ред.) се вслуша в този "призив".

Те подчертават, че всички предишни политически решения "са били взети в координация с Белград".

"Ето защо искаме от Прищина да свика възможно най-скоро извънредни местни избори за кметове и съветници във всичките четири общини в северната част на Косово ", каза председателят на Сръбската листа Горан Ракич.

Според него топката сега е в полето на Прищина.

Наричайки настоящите албански кметове "незаконни и нелегитимни", той казва, че единствената им цел е "да тормозят нашите сънародници".

"Необходимо е тези фалшиви, незаконни и нелегитимни кметове и съветници, които от месеци тормозят нашите граждани, незабавно да подадат оставка и да напуснат, да се махнат от нашите сгради, защото те не са представители на нашия народ", заяви Ракич.

Той обясни ноемврийското напускане на косовските институции от страна на сърбите като намерение "да се привлече вниманието на световната общественост към факта, че сръбският народ страда", но и че е необходимо създаването на Асоциация на сръбските общини (АСО).

Той призова гражданите към "единство и хармония", поради дългогодишния натиск върху сърбите и Сърбия.

Ракич също така обвини министър-председателя на Косово Албин Курти, че изпраща в Севера специални части под предлог за борба с престъпността - "които стрелят по нашите хора".

"Ето защо, без никакви доказателства и неоснователно, нашите съграждани от четирите общини все още се намират в затворите при невъзможни и ужасяващи условия", твърди председателят на Сръбска листа.

Въпреки продължилата с месеци криза, през този период партията не е видимо активна в общественото пространство. След дълго прекъсване, на първата медийна конференция, според наличните записи, днешната конференция е била проследена само от две медии - Косово онлайн и телевизия Мост.

Междувременно в съвместната Viber група за медиите заместник-председателят на Сръбската листа Игор Симич изпрати "извинение" в отговор на изявлението на един от журналистите от групата на 100-те участници, че повечето медии не са били поканени на тази конференция.

Измина почти една година, откакто в началото на ноември сърбите от Севера напуснаха институциите на Косово заради проблема с регистрационните табели, който по това време гореше. Тогава те изброиха няколко искания за завръщане, сред които ключови бяха изтеглянето на специалните части от Севера и формирането на АСО.

Като пряка последица от това косовските власти организираха нови избори, които бяха бойкотирани от сърбите. С нови албански кметове и без участието на местните сърби бяха сформирани отново местни власти.

Ситуацията се усложни допълнително през последните месеци с две големи кризи - през май, когато косовските специални сили вкараха албански кметове в три общински сгради в северната част на страната, а няколко дни по-късно група сърби влязоха в сблъсък с КФОР; и през септември, когато конфликтът се пренесе в Банска.

В продължение на месеци Западът многократно призоваваше за организирането на нови местни избори, в които сърбите да участват без условия, и това беше една от точките и единствената, която се изискваше от Белград в европейския план за деескалация на ситуацията в Северно Косово.

До снощи никой от сръбските власти, включително Белград и Сръбска листа, не даде индикации за призив за провеждане на избори./БГНЕС