Сръбският парламент днес ще гласува новото правителство

На 2 май в 9 ч. сутринта ще продължи заседанието на сръбския парамент, което трябва да одобри новото правителство.

Това съобщи председателят на парламента Ана Бърнабич след продължилото 9 часа заседание на Скупщината, което не стигна до гласуване на новия кабинет.

Бъдещият сръбски премиер Милош Вучевич обяви, че целите на новото правителство ще бъдат две - военен неутралитет и интеграция в Европейския съюз.

Негова реч пред парламента продължи над 3 часа.

„Двата крайъгълни камъка, с които президентът Вучич определи нашите действия спрямо външния свят, са политическата независимост и военният неутралитет“, каза Вучевич в своята реч пред парламента.

„Мирът няма цена за нас и ние винаги ще оказваме подкрепа за постигането му там, където е застрашен“, добави той.

Вучевич посочи, че Белград иска "запазване на мира и стабилността" в Западните Балкани, но без да признава Косово.

"Сърбия ще направи всичко, за да попречи на присъединяването на Косово към Съвета на Европа. Ще бъдем принудени да отговорим по съответния начин, ако това се случи", каза той.

Председателят на Сръбската прогресивна партия /СПП/ заяви, че пълноправното членство в ЕС остава стратегически приоритет на страната: „Правителството, което ще ръководя, ще продължи всеотдайната си работа за изпълнение на всички съществуващи критерии, които в крайна сметка са от полза за нашите гражданите и икономика.“

Милош Вучевич каза още, че европейският път на Сърбия е блокиран, защото страната "не отговаря на очакванията на някои големи и мощни държави-членки."

"Вратата все още е затворена за онези добри ученици в нашия регион, които отговарят на критериите и неписаните очаквания, но въпреки това не напредват по пътя към членството", посочи той, цитиран от вестник "Политика".

"Отговорът на Сърбия на всичко това трябва да се основава на дългия исторически опит на нашия народ, който ни учи, че великите и силните понякога могат да ни победят, но не могат да ни унижа", добави бъдещият министър-председател.

Бъдещият сръбски премиер Милош Вучевич обяви, че нищо не дели македонците и сърбите. "Северна Македония е страна, която винаги може да намери свой партньор в Сърбия и повече от това. Сърбите и македонците вече нямат нито една тема, която да ги разделя. Няма нито един въпрос, по който да имаме разногласия", каза Вучевич, цитиран от вестник "Политика".

"Проектът „Отворени Балкани“ ни сближи. Разрешаването на църковния спор премахна последното препятствие по пътя към изграждането на взаимно доверие и съвместна работа, каквото не е имало след разпадането на бивша Югославия", добави той.

Мандатоносителят обеща, че Белград няма да наложи санкции срещу Русия. Той подчерта значението на стратегическото партньорство на Сърбия с Китай, което тази година ще бъде увенчано със Споразумение за свободна търговия.

„Въпреки противоположните възгледи на мнозина на Запад, за нас Китай представлява приятелска страна и надежден съюзник в защитата на нашата териториална цялост. Позицията ни спрямо политиката на един Китай няма да се промени. Очаквам с нетърпение предстоящото посещение на президента Си Дзинпин в Белград. То ще отвори нова глава в развитието на стоманеното приятелство между Сърбия и Китай“, заяви Вучевич.

Сръбското Министерство на отбраната е подготвило няколко варианта за връщане на задължителната военна служба с продължителност 4 месеца. Те ще бъдат представени на президента Вучич.

Две от най-мощните фигури в Сърбия, които попадат в "черния списък" на САЩ, ще бъдат част от новото сръбско правителство.

Вицепремиер ще бъде Александър Вулин, бивш директор на Сръбската служба за сигурност и информация /БИА/, обяви днес бъдещият премиер Милош Вучевич от Сръбската прогресивна партия /СПП/, който предложи състав на новия кабинет с 25 министерства. Министър без портфейл ще бъде Ненад Попович, също санкциониран от Вашингтон.

През 2023 г. Александър Вулин попадна в "черния списък" на САЩ за незаконен трафик на оръжие, корупция и проводничество на руските интереси на Балканите, а в рамките на същата година беше награден с Ордена на Руската федерация, лично от директорът на руската Федерална служба за сигурност и генерал в руската армия Александър Бортников. Вулин, доскорошен шеф на БИА, е определян за дясна ръка на президента Александър Вучич.

Министър на отбраната ще бъде Братислав Гашич. Министър на външните работи - Марко Джурич - доскорошният посланик на Белград в САЩ, съобщи вестник "Политика".

Партия „Заветници“, която е коалиционен партньор на СПП, ще оглави Министерството на грижа за семейството и демографията с министър Милица Джурджевич Стаменковски.

Доскорошният държавен секретар към министерството на отбраната Неманя Старович ще бъде министър на труда. Дарко Глишич става министър на публичните инвестиции, а Деян Ристич - министър на информацията.

Държавния департамент на САЩ изрази разочарование, че фигури от „черния списък“ ще бъдат част от новото сръбско правителство. „Позицията ни за г-н Вулин е известна. Той остава под санкциите на САЩ. Ние не играем никаква роля в кадровите решения на сръбското правителство“, заяви говорител на Държавния департамент пред Гласът на Америка, относно номинациите на Александър Вулин и Ненад Попович. Вулин е един от най-противоречивите сръбски политици, считан за човека на Русия на Балканите.

От 11 юли миналата година той е в списъка със санкции на Министерството на финансите на САЩ за "корупционни и дестабилизиращи действия", с цел прокарване на собствени политически програми и лични интереси, в ущърб на мира и стабилността на Западните Балкани.

„Тези корупционни дейности улесняват разпространението на руски злонамерени дейности в Сърбия и региона“, заяви Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) при налагането на санкциите през юли 2023 г.

През ноември 2023 г. Държавният департамент на САЩ наложи санкции срещу Ненад Попович, бивш министър без портфейл в правителството на Сърбия, и компаниите, свързани с него. Попович поддържа тесни връзки с Кремъл и използва своята мрежа от корупционни схеми, за да се обогати лично“, подчерта тогава говорителят Матю Милър.

Попович е бивш заместник-председател на Скупщината на Сърбия и председател на парламентарната група за приятелство с Руската федерация. Той е бивш заместник-председател на Демократическата партия на Сърбия. /БГНЕС