Сръбски съд оправда шпионите, осъдени за убийството на журналиста Славко Чурувия

Сръбски апелативен съд оправда четирима бивши служители на разузнаването, осъдени за жестокото убийство през 1999 г. на журналиста Славко Чурувия, яростен критик на бившия сръбски държавен глава и военнопрестъпник Слободан Милошевич, предаде АФП.

Решението отменя предишните присъди на групата от 2021 г., с които те са осъдени на няколко десетилетия затвор.

"Апелативният съд - при липсата на преки и косвени доказателства, които надеждно да потвърдят, че обвиняемите Маркович, Радонич, Курак и Ромич, са извършители на това престъпно деяние - намира, че твърденията в обвинението не са доказани по несъмнен начин", се казва в изявление на съда.

През 2021 г. специален съд осъди бившия началник на тайната полиция Радомир Маркович и ръководителя на белградското разузнаване Милан Радонич на 30 години затвор, а други двама служители на разузнаването получиха 20-годишни присъди.

През 2019 г. по-ранно съдебно решение призна четиримата за виновни, но това решение е отменено и е разпоредено повторно разглеждане на делото.

Чурувия беше един от най-критичните гласове в Сърбия през 90-те години на миналия век, привличайки широка читателска аудитория като собственик и редактор на две водещи опозиционни издания.

Той е прострелян 13 пъти пред дома си в Белград по време на бомбардировките на НАТО, предприети в отговор на бруталните репресии на правителството на Милошевич срещу етническите албанци в Косово в края на 90-те години.

Журналистът беше убит жестоко само няколко дни след като проправителствени медии го обвиниха, че е "предател", защото е призовал НАТО да бомбардира Сърбия.

Журналистите отдавна са мишена на нападения в Сърбия, където репортери и редактори, критикуващи властите, са сплашвани и заглушавани.

Сръбският президент Александър Вучич, бивш министър на информацията по времето на Милошевич, редовно ругае репортерите по време на ежедневните си публични обръщения. /БГНЕС