Сръбският лидер в РСМ: Клането в Сребреница е „Дисниленд“

Лидерът на Демократическата партия на сърбите /ДПС/ в РСМ Иван Стоилкович нарече „некрофилски Дисниленд“ клането в Сребреница - най-голямото на европейския континент след Втората световна война (ВСВ), предаде кореспондентът на БГНЕС от Скопие.


През лятото на 1995 г., в защитения анклав Сребреница, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват над 9 000 души - босненски мюсюлмани. До момента са идентифицирани телата на близо 8 800 от тях, които са погребани в Поточари край Сребреница.

„Утре ще прочетете и чуете, че Македония е съвносител на Резолюцията за Сребреница (в ООН). Али Ахмети, Буяр Османи, Талат Джафери и Артан Груби вдигнаха нивото на враждебност спрямо Сърбия и сръбския народ на най-високо ниво, противно на волята на македонския народ. Това показва колко ниско са паднали Македония и нейната държавност...опустошително, нали?", написа Стоилкович в официалния си Фейсбук профил.


В друга публикация той каза: „Ударна вест, Северна Македония съпоръчител на антисръбска резолюция за Сребреница“.


Кореспондентът на БГНЕС припомня, че Иван Стоилкович е застъпник на руско-сръбските интереси в Северна Македония и на Балканите, коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ. На партийните му събрания използва сръбските, а не македонските, държавни символи. Според него „без Сърбия Македония няма бъдеще“. Той открито подкрепя руската агресия срещу Украйна и великосръбския проект „Сръбски свят“, който има за цел да подчини съседните държави под властта на Белград и да прекрои границите в региона.


Стоилкович, заедно с кандидата за президент Стевчо Якимовски посрещат в Белград всеки руски политик, дошъл на посещение, включително външния министър Сергей Лавров.

На 20 юли 2017 г. Якимовски и Стоилкович бяха приети в Москва от зам.-секретаря на партията на Путин "Единна Русия" Сергей Железнак. Тогава Стоилкович и Железнак се оплакаха "от опитите Македония да се превърне в протекторат на НАТО срещу волята на огромната част от народа, да се промени идентичността, името и Конституцията на РСМ". Иван Стоилкович обясни, че визитата му в Москва имала за цел да "затвърди духовните връзки между Русия и Македония, както и политическите, икономическите и културните връзки" между двете държави.

През лятото на трагичната 1995 г. настоящият сръбски президент Александър Вучич е министър на информацията в кабинета на диктатора Слободан Милошевич. Пред парламента в Белград Вучич заявява, че „за всеки убит сърбин ще бъдат по 100 босненци.“ Геноцидът в Сребреница е потвърден с присъдата на Международния съд в Хага.

До момента няма реакция на изявлението на Стоилкович - нито от ВМРО-ДПМНЕ, нито от досега управляващата партия - Социалдемократически съюз /СДСМ/. /БГНЕС