Сръбският посланик избяга от въпросите за антибългарската кампания в Сърбия

Сръбският посланик избяга от въпросите на БГНЕС за агресивната дейност на Белград срещу българското малцинство.

Посланик Желко Йович отказа коментар за обвиненията към България в шпионаж, конфискуването на книги, недопускане на българи в Западните покрайнини, включително бивши дипломати.

На 8 ноември сръбският режим отново демонстрира и приложи терор над българите от Западните покрайнини, като в "Деня на Западните покрайнини" служители на сръбската държавна сигурност нахлуха първо в офиса на "Културно-информационния център "Босилеград”, а след това и иззеха книги на Едвин Сугарев, който е бивш консул в град Ниш. В същото време граничните полицаи не допуснаха самия Едвин Сугарев да влезе на територията на Сърбия и да присъства тази вечер в представяне на книгата си в клуба на КИЦ „Босилеград”. След щателен обиск на всички помещения на КИЦ-а бяха иззети 23 бройки от книгата на Едвин Сугарев.

По-късно българското Външно министерство привика извънредният и пълномощен посланик на Република Сърбия в София, Желко Йович от генералния директор „Европейски въпроси“ Йордан Първанов, като от българска страна бе изразен категоричен протест и силно безпокойство по повод враждебните действия на сръбските власти към българския интелектуалец, широко известен и в Република Сърбия като бивш генерален консул в Ниш, който не е бил допуснат на сръбска територия.

По-късно офицерите на сръбската ДС "повдигнаха обвинение за етническа, расова и религиозна омраза" на директора на КИЦ-Босилеград Иван Николов.

Всичко това идва на фона на раздухван от сръбските проправителствени медии шпионски скандал. Те твърдят, че в арестувания за шпионаж българин в Босилеград, са намерени подписани от него документи за получаване на български левове, с които се е разплащал на „своята агентура“. В скорошен доклад Европейската комисия призова Сърбия да предприеме спешни действия за противодействие на антиевропейските наративи, разпространявани от многобройни медии, и за противодействие на чуждестранната информационна манипулация и намеса, най-вече в контекста на агресивната война на Русия срещу Украйна. /БГНЕС