Сръбско консулство откриха в Благоевград

С подкрепата на външно министерство сръбският флаг се развя редом с българския до община Благоевград, където днес бе открито консулство на западната ни съседка, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.


Откриването на консулството в зала „22-и септември“, където се провеждат сесиите на Общинския съвет бе съпътствано от конфузен инцидент. Мъж застана с плакат в ръце с текст: „Провокация! 19 май 1934 г. черен ден за България. Просръбски преврат! Радев, защо в Благоевград???

Когато трио „Сопрано“ изпълняваха химна на Сърбия, мъжът застана с плаката си пред официалните лица, но бе изведен от полицията извън площад „Георги Измирлиев“.

Гости на церемонията бяха кметът на Благоевград Илко Стоянов, Радослав Тасков-председател на ОбС, н. пр. доц. д-р Жельо Йович - посланик на република Сърбия, представители на външните министерства на двете страни, граждани и гости. Слово държа и консулът Митко Солаков.

„Народите на балканите имат бъдеще - в образованието, културата, икономиката, радвам се че днес Благоевград се превръща в един център на точно такова място-където можем да развиваме двустранните отношения в мир, спокойствие, и в нещо което дава позитивно усещане на хората“, каза в словото си кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Той бе сигурен, че това начало ще бъде предадено нататък, а Благоевград е многонационален град, в който всички могат да живеят мирно и да мислят за своето бъдеще.

Консулството, което е второ след това в Пловдив, ще се помещава в зала 22 септември.

От години в Благоевград съществува и консулство на Казахстан./БГНЕС