Средиземно море се "дави" в 3760 тона пластмаса

Според ново гръцко научно изследване Средиземно море се "дави" в около 3 760 тона пластмаса от бреговете и повърхността до дъното му, съобщава "Greek City Times".

Изследователи от Института по океанография към Гръцкия център за морски изследвания (HCMR), ръководени от д-р Костас Циарас, който публикува съответната статия в списанието за морски науки "Frontiers in Marine Science", са разработили нов модел, който изчислява отпадъците, идващи от сушата (реки, крайбрежни градове и др.) и попадащи в Средиземно море.

От 50-те години на миналия век насам производството на пластмаси в световен мащаб нараства всяка година. През 2019 г. в света са произведени около 368 млн. тона пластмаси. Всяка година определен процент от тях се озовава в моретата и океаните. Сред тях голям брой невидима микропластмаса (с размер до пет милиметра) и макропластмаса (с размер над пет милиметра ) плават в Средиземно море - затворено море с голям проблем със замърсяването с пластмаса. Гъсто населените брегове, риболовът, корабоплаването, туризмът и др. допринасят за проблема.

От гръцките изследователи се изразяват опасения за опазването на морските екосистеми, тъй като замърсяването с пластмаса засяга всички нива на морското биоразнообразие.

Пластмаси с всякакви размери се срещат на повърхността на Средиземно море, на бреговете му, на морското дъно и в телата на рибите и другите морски организми. Някои от тези пластмаси в крайна сметка се консумират от хората заедно с морските дарове.

Учените от HCMR изчисляват, че всяка година в Средиземно море се внасят около 17 600 тона пластмаси, от които 3 760 тона в момента се намират във водите му. Изчислено е, че от общото замърсяване с пластмаса 84% се озовават на плажовете, а останалите 16% се разпръскват във водата на по-голяма дълбочина или в крайна сметка падат на дъното. /БГНЕС