Среща между Кулеба и Сиярто може да се състои на 29 януари

„Ако всичко е наред, на 29 януари в Ужгород, Украйна, може да се състои среща между външните министри на Украйна и Унгария, на която страните ще разгледат въпроси, свързани с двустранното сътрудничество“, заяви унгарският първи дипломат Петер Сиярто, съобщи Telex.

Сиярто заяви, че провеждането на унгарско-украинска среща на върха има смисъл само ако може да доведе до значителни резултати, а за да се случи това, е необходима подходяща подготовка.

Именно с тази цел той и украинският му колега Дмитро Кулеба ще се срещнат в Ужгород на 29 януари, за да обсъдят подробно въпросите на двустранното сътрудничество и да проучат дали една среща на най-високо равнище може да помогне за напредъка на отношенията или каква допълнителна работа трябва да се свърши, за да се съберат лидерите на двете страни с надеждата за успех.

Унгарският външен министър заяви, че би се радвал да се срещне и с Андрий Ермак, ръководител на украинската президентска канцелария, но заяви, че все още не е предложена дата. "Все още съм тук и чакам предложение за дата, а ако е необходимо, ще се срещна и с него. Ако срещата с министър Кулеба е достатъчна, това, разбира се, е вътрешно решение на украинците, не ние решаваме".

Той призова да се избягва "базарна атмосфера" по въпроса за замразените средства на ЕС, като заяви, че не се водят никакви преговори и че не трябва да се смесват въпроси, които нямат нищо общо помежду си. "Унгария има право на средства от ЕС. Независимо от Украйна, от положението на Луната или на марсианците. Тези средства трябва да бъдат доставени на Унгария. Няма абсолютно никаква легитимна причина Европейската комисия да задържа тези средства", добави той./БГНЕС