Среща Мицотакис-Ердоган на 14 юни

Задълбочаването на икономическото сътрудничество, взаимното признаване на сертификатите за ваксинация, но също така и срещата Мицотакис-Ердоган бяха сред темите, обсъдени и договорени от гръцкия и турския външни министри Никос Дендиас и Мевлют Чавушоглу на срещата им днес в гръцкото външно министерство.

Гръцкият премиер и турският президент, както обявиха Дендиас и Чавушоглу, ще се срещнат в кулоарите на следващата среща на върха на НАТО на 14 юни.

„Ние сме напълно наясно с различията, както и с доста сериозните теми и диаметрално противоположните позиции, които имаме ние и Турция. Целта на днешната ни среща беше да се опитаме да установим процес на първоначално споразумение и ако е възможно постепенно да нормализираме ситуацията в дългосрочен план“, каза Дендиас.

Чавушоглу подчерта, че има политическа воля от страна на Турция и изрази задоволство, че "виждаме, че има същата политическа воля от Гърция".

Турският външен министър бе приет тази сутрин от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и след срещата, заедно с Дендиас, от двореца на министър-председателя, се насочиха пеш към гръцкото външно министерство, което е на около 500 метра. /БГНЕ