Среща на ЕС: Подкрепа за Киев до победата, увеличаване на натиска над Русия

По време на срещата си в Брюксел външните министри на ЕС потвърдиха, че продължават да подкрепят Киев, съобщи ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел.

"Потвърдихме приоритета си да продължим да подкрепяме Украйна... Чухме обръщението на украинския външен министър Дмитро Кулеба и имахме възможност да му потвърдим, че ще подкрепяме Украйна, докато тя победи", заяви той на пресконференция след министерската среща.

Той добави, че министрите са се договорили също така "да продължат международната изолация и санкционния натиск върху Русия".

"Ще продължим да изолираме Русия на международната сцена, ще продължим да налагаме ограничителни мерки срещу руската икономика. Готови сме да засилим ограничителните мерки, да наложим санкции срещу трети страни, които доставят оръжие и оказват военна подкрепа на Русия - Иран и Беларус", заяви Борел на заключителната пресконференция.

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че общият размер на военната помощ на ЕС за Украйна се оценява на 8 млрд. евро.

Министрите на външните работи на ЕС се срещнаха в Брюксел днес, за да обсъдят продължаването на военната подкрепа за Украйна.

"Помолих военните си служители да изчислят с най-голяма точност общия размер на военната подкрепа на ЕС за Украйна... Мога да кажа, че са били прехвърлени оръжия на стойност най-малко 8 милиарда евро, както от ЕС, така и от държавите-членки на двустранна основа", заяви той след срещата на министрите.

Той коментира критиките в медиите, че военната помощ на ЕС за Украйна е "твърде малка" в сравнение с тази на САЩ. /БГНЕС