Среща на Г-7: Нови санкции срещу Русия, забрана на инвестиции, път към отказ от руска енергия

Страните от Групата на седемте (Г-7) ще засилят натиска върху Русия, включително чрез налагането на допълнителни санкции срещу руски държавни структури. Лидерите на Г-7 заявиха това в изявление, публикувано днес след срещата на върха.

"Ще засилим натиска върху Русия, включително чрез налагане на допълнителни санкции на държавните структури, които са основният двигател на руската икономика", се казва в изявлението.

Страните от Г-7 ще забранят всички инвестиции в Русия, включително в енергийния сектор, и ще разширят ограниченията за износ и внос.

"Забраняваме нови инвестиции в ключови сектори на руската икономика, включително в енергийния сектор", се казва в изявлението. „Възнамеряваме да разширим забраните, свързани с износа на модерни стоки и специализирани услуги, важни за сигурността, държавните структури и икономиката на Русия. Ще затегнем и ограниченията върху вноса на редица стоки, които са изгодни за Русия“.

Лидерите на Г-7 заявиха, че с продължаването на сраженията в Украйна ще се стигне до дългосрочен процес на "икономическа, финансова и технологична изолация на Русия".

"Ще продължим да изключваме руските банки от световната финансова система. Вече значително влошихме състоянието на финансовата система на Русия, като се насочихме към трансакции с активи на Централната банка и няколко други финансови институции", се казва в изявлението.

Страните от Г-7 възнамеряват да ускорят плановете си за намаляване на зависимостта от руския петрол и въглища и ще наложат допълнителни санкции срещу руския отбранително-промишлен комплекс.

Страните от Г-7 ще засилят съвместните мерки за наблюдение на спазването на санкциите, наложени срещу Русия, включително чрез предотвратяване на заобикалянето и избягването на ограниченията.

"Ще засилим колективното си прилагане и наблюдение на съществуващите мерки, включително чрез укрепване на националните ни органи за наблюдение на спазването на санкциите и работа с нашите партньори за предотвратяване на нарушения на санкциите чрез избягване, заобикаляне и компенсация", се подчертава в документа.

В документа се отбелязва, че държавите от Г-7 "ще продължат и засилят кампанията срещу елитите и членовете на техните семейства, които подкрепят руския президент Владимир Путин" по въпроса за инвазията на Русия в Украйна.

"В съответствие с правната ни рамка ще наложим санкции на допълнителни физически лица и юридически образувания", се подчертава в текста. /БГНЕС