Среща на НАТО: Укрепване на източния фланг, засилена подкрепа за Украйна

Министрите на отбраната на НАТО обсъдиха увеличаването на силите на Алианса на изток и очакват на срещата на върха в Мадрид на 28-30 юни да бъдат направени допълнителни изявления относно укрепването на източния фланг.

"Днес министрите обсъдиха укрепването на отбраната и възпирането, особено на източния фланг... Редица държави вече направиха изявления за готовност да засилят присъствието си, но очаквам допълнителни решения на срещата на върха", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

За срещата на върха НАТО ще подготви нов отбранителен модел, включващ източния фланг, който ще бъде одобрен от лидерите на Алианса на срещата на върха, каза той. Новият модел на отбрана ще включва засилено присъствие, засилено командване и контрол и предислоциране на оръжия и сили.

От началото на войната в Украйна страните от НАТО са разположили десетки хиляди военнослужещи на източния фланг на Алианса и тази работа ще продължи, заяви ръководителят на Пентагона Лойд Остин на пресконференция след срещата.

"Нашите съюзници прибягнаха до плана за отбрана на НАТО, като активираха отбранителните способности на Алианса, разполагайки десетки хиляди войници на източния фланг", заяви началникът на отбраната на САЩ на пресконференция след разговори между началниците на отбраната на Алианса в Брюксел.

„Бяхме принудени да предприемем действия, които всички се надяваха, че никога няма да се наложат", каза Остин, като подчерта, че Алиансът остава единен.

Полша предложи да се увеличи бюджетът на НАТО, съобщи министърът на националната отбрана на страната Мариуш Блашчак пред репортери след срещата на военните ръководители на НАТО в централата на алианса.

"Бюджетът на Северноатлантическия алианс сега е по-малък, отколкото беше в началото на 90-те години. Днес в НАТО членуват 30 държави, а 40 държави могат да се нарекат страни партньори. По онова време в НАТО имаше 16 държави. Днес се води война точно на границите на страните от НАТО, докато тогава не е имало война", каза Блашчак. "В това отношение Полша се изказа, аз се изказах от името на моята страна, в подкрепа на увеличаването на бюджета на Северноатлантическия алианс", каза той.

Северноатлантическият алианс е "близо" до приемането на двама нови членове в редиците си, заяви още ръководителят на Пентагона Лойд Остин.

Той нарече решението на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО "историческо".

По-рано Столтенберг заяви, че на срещата на върха в Мадрид НАТО ще приеме цялостна програма за подкрепа на Украйна за превъоръжаване на армията й с оръжия на НАТО и за приближаването й към Алианса.

"На срещата на върха след две седмици лидерите ще одобрят нов цялостен пакет за подпомагане на Украйна, който ще й помогне да премине от постсъветско към модерно въоръжение на НАТО и да се сближи с Алианса", каза той. /БГНЕС