Среща на НАТО: Засилване на натиска над Русия, разширяване на подкрепата за Украйна, Грузия и БиХ

НАТО ще засили сътрудничеството си с държавите от Азиатско-тихоокеанския регион и ще разшири подкрепата си за Украйна, Грузия и Босна и Херцеговина, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Съюзниците се съгласиха, че е необходимо да се помогне на страните партньори на Алианса, между които Грузия и Босна и Херцеговина, да укрепят своите отбранителни способности, за да гарантират способността си да се защитават“, каза генералният секретар на НАТО.

Той уточни, че помощ на Грузия ще бъде предоставена в области като ситуационна осведоменост, комуникационна сигурност и киберпространство. За Босна и Херцеговина, според генералния секретар на НАТО, ще бъде разработен пакет за подкрепа, който ще засили отбранителния потенциал на страната.

„Страните от НАТО се споразумяха да продължат да засилват натиска върху Русия“, каза той след срещата на Алианса, като допълни, че отказът на Китай да осъди операцията на Русия в Украйна е предизвикателство за НАТО.

"Виждаме нежеланието на Китай да осъди руската агресия. Това е сериозно предизвикателство за всички нас, ние ще се сплотим, за да защитим нашите ценности", каза той.

НАТО снабдява Украйна с широк спектър от оръжия, без да ги разделя на отбранителни и нападателни, каза още генералният секретар.

„Всички военни престъпления в Украйна трябва да бъдат разследвани“, заяви генералният секретар на НАТО, запитан за убийството на руски военнопленници.

Той заяви, че не знае нищо за убийството на руски военнопленници в Украйна и "не може да коментира конкретно този инцидент". /БГНЕС