Среща на средиземноморските лидери на ЕС по въпросите за миграцията

Лидерите на девет средиземноморски и южноевропейски държави се срещнаха в Малта с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за разговори, посветени на трудния въпрос за миграцията, предаде АФП.


Срещата на върха се провежда ден след като министрите на вътрешните работи на ЕС най-накрая постигнаха напредък по новите правила за това как блокът да се справя с търсещите убежище и нелегалните мигранти.

Длъжностни лица заявиха, че очакват споразумение през следващите дни, въпреки че Италия поиска повече време за разглеждане на текста.

Отдавна се работи по въпроса, но новият импулс за постигане на споразумение се появи след рязкото увеличаване на броя на мигрантите.

Твърдодясното правителство на италианския министър-председател Джорджа Мелони, избрано преди година с антимигрантски лозунг, влезе в конфликт с Франция и Германия, като настоява ЕС да поеме по-голяма отговорност.

Досега през тази година броят на пристигналите в Италия е надхвърлил 133 000 души, което е почти два пъти повече от същия период на миналата година, по данни на Министерството на вътрешните работи.

Докато хиляди мигранти спяха на легла на открито в претоварения приемен център на Лампедуза преди две седмици, Фон дер Лайен представи план от 10 точки, който да помогне на Рим да се справи с кризата.

Фон дер Лайен ще проведе разговори с Мелони и френския президент Еманюел Макрон в рамките на срещата на върха в Малта, за да обсъди изпълнението на плана, който включва евентуално разширяване на военноморските мисии в Средиземно море.


След острите думи в Италия и Франция за това как да се справят с въпроса, Макрон и Мелони се опитаха да намалят напрежението през последните дни и се срещнаха във вторник в Рим в рамките на държавно погребение.

"Има споделена визия за управлението на миграционния въпрос между Франция и Италия", заяви източник от френския президент.

Освен напрежението с Франция, Рим критикува Германия за финансирането на благотворителни спасителни кораби, които работят в Централното Средиземноморие - най-смъртоносния морски преход за мигрантите в света.

Най-малко 990 мигранти са загинали или са изчезнали по време на прехода между юни и август тази година, което е три пъти повече от регистрираните през същия период на миналата година, съобщи агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ.

ЕС също така е на път да постигне съгласие по обновен Пакт за миграцията и убежището, който ще се стреми да облекчи натиска върху държавите на първа линия като Италия и Гърция, като прехвърли част от пристигащите в други държави от ЕС.

Страните, които се противопоставят на приемането на кандидати за убежище - сред които са Полша и Унгария - ще трябва да плащат на тези, които приемат мигранти.

"Средиземноморските 9" обединяват Хърватия, Кипър, Франция, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения и Испания. /БГНЕС