Среща на външните министри на Г-20 в Италия

Днес в Матера, Италия, ще се състои срещата на външните министри на Г-20. За първи път в историята на съществуването на Г-20 ще има и съвместна сесия на министрите на външните работи и на развитието, пише на официалната страница на групата.

Луиджи ди Майо, министър на външните работи на Италия

Срещата на външните министри ще включва две сесии. Първата ще се съсредоточи върху глобалното управление и многостранността като ключов инструмент за справяне с основните глобални предизвикателства и насърчаване на устойчиво и гъвкаво възстановяване. В основата на дебата ще бъде необходимостта от засилване на международното сътрудничество и многостранните институции в ключови области като глобалното здравеопазване, устойчивото развитие, климатичните действия и международната търговия.

Втора сесия ще бъде посветена на отношенията с африканския континент с акцент върху устойчивото развитие. На срещата ще бъдат обсъдени най-подходящите политически мерки в редица важни области като включване на млади хора и жени, търговия, борба с изменението на климата и енергиен преход.

И двете теми в дневния ред са разработени в съответствие с трите стълба на италианското председателство на Г-20 „Хора, планета, просперитет“ и в съответствие с общата линия за насърчаване на устойчиво и приобщаващо възстановяване.

Чрез съвместната среща на министрите на външните работи и на развитието на Г-20 италианското председателство възнамерява да постави на преден план в международната политическа програма въпроса за глобалната продоволствена сигурност и изхранване. Целта е по този начин да се даде политическия тласък, необходим за постигането на целта за нулев глад до 2030 г.

Министерската декларация от Матера, която засилва ролята на продоволствената коалиция, създадена от Италия в рамките на ФАО, ще потвърди ангажимента на Г-20 за изграждане на устойчиви и устойчиви хранителни вериги. /БГНЕС

Матера / Италия