Среща на върха на ЕС: Ракети и 1 милион снаряда за Украйна, план за нови санкции

Срещата на върха на ЕС потвърди обещанието си да предостави на Украйна 1 млн. снаряда, както и ракети „земя-земя“, ако бъдат поискани. Това бе посочено в изявление, публикувано от държавните и правителствените ръководители на общността, които се срещнаха в Брюксел.

"Европейският съвет приветства споразумението в Съвета на ЕС за спешно предоставяне на Украйна на боеприпаси и артилерийски снаряди "земя-земя", а при поискване - и на ракети. Те ще бъдат закупени, включително чрез съвместни поръчки, като се мобилизират подходящи средства от Европейския механизъм за мир с цел съвместно да се доставят 1 млн. снаряда през следващите 12 месеца", се казва в документа. Видът на ракетите не се уточнява.

На срещата на върха Европейския съюз се обяви за нови санкции срещу Русия и за засилване на информационната война и призова за по-строго прилагане на старите санкции и за определяне на таван на цените на петрола. Държавните и правителствените ръководители от ЕС, събрани на срещата на върха в Брюксел днес, посочиха това в съвместно изявление.

"ЕС остава ангажиран с поддържането и засилването на колективния натиск върху Русия, включително чрез нови ограничителни мерки, както и с продължаването на работата по тавана на цените на петрола заедно с партньорите", се казва в изявлението. „Европейският съвет подчертава значението и спешността на активизирането на работата по ефективното прилагане на вече приетите санкции на европейско и национално равнище. ЕС също така ще засили работата с партньорите си за противодействие на фалшивите руски наративи и дезинформацията за войната."

На срещата на върха не бяха взети конкретни решения за санкции. /БГНЕС