Среща на върха ЕС-САЩ: Единен фронт по Израел и Украйна, ултиматуми към Косово и Сърбия

Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Европейския съюз отправиха послание за единство по отношение на войните между Израел и Хамас и Украйна, въпреки опасенията, че политическата парализа във Вашингтон може да попречи на помощта на САЩ за техните съюзници.

"Тези конфликти показват, че демокрациите трябва да се обединят", заяви пред репортери ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, докато тя и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещаха с Байдън в Белия дом.

Срещата на върха ЕС-САЩ се провежда на фона на глобални кризи, докато Украйна се бори с руската инвазия, а Израел се подготвя за нахлуване в Газа след изненадващата атака на Хамас на 7 октомври.

Единен фронт по Израел и Украйна

Американските и европейските лидери се стремят да представят единен фронт, укрепвайки своето "стратегическо партньорство", съобщи АФП.

Байдън, който в четвъртък направи пряка връзка между двата конфликта, като призова американците да подкрепят пакет от помощи в размер на 106 млрд. долара, включващ военна помощ за Украйна и Израел - заяви, че ЕС и САЩ "стоят заедно".

"Застанахме заедно, за да подкрепим смелия народ на Украйна пред лицето на агресията на Путин", каза Байдън. "Сега сме заедно, за да подкрепим Израел след ужасяващата терористична атака на Хамас".

Мишел заяви, че ЕС и САЩ "изграждат единен фронт".

"Днес светът е изправен пред огромни предизвикателства. И днес, повече от всякога, светът се нуждае от силен съюз между ЕС и САЩ, за да се справи с тези предизвикателства", добави белгиецът.

Лидерите на ЕС обаче ще търсят и уверение за продължаващата подкрепа на САЩ за Украйна, която се бори да отблъсне руската инвазия, започната от президента Владимир Путин през февруари 2022 г. САЩ са далеч най-големият доставчик на военна помощ за Украйна. Байдън, който току-що се завърна от посещение в Тел Авив, се обърна към американците в четвъртък вечерта в опит да убеди избирателите и републиканците да подкрепят гигантския пакет от помощи за Израел и Украйна. Но Конгресът на САЩ вече повече от две седмици е парализиран, тъй като разделените републиканци, които имат мнозинство в Камарата на представителите, за трети път не успяха да изберат нов председател на Камарата. Конгресът също така е изправен пред крайния срок 17 ноември, в който трябва да предприеме действия по бюджета, за да избегне евентуално спиране на работата на правителството.

В разговор с репортери в четвъртък Мишел заяви, че е "изключително уверен", че президентът на САЩ ще направи всичко възможно, за да осигури помощ за Украйна.

Последната среща на върха ЕС-САЩ се проведе в Брюксел през юни 2021 г.

Геополитиката не е единственият въпрос, който е поставен на карта, като търговското напрежение между водещите световни икономики продължава.

ЕС и Съединените щати се надяваха да уредят търговските спорове, включително относно вноса на европейска стомана, който беше обект на митата, наложени през 2018 г. по времето на тогавашния президент Доналд Тръмп. Но е малко вероятно разговорите да завършат със споразумение днес и преговорите ще продължат, заяви източник пред АФП.

Все още няма споразумение и по отношение на критичните минерали - съгласно Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на Байдън компаниите трябва да се снабдяват с определен процент от критичните минерали за батерии за електрически автомобили от САЩ или от техните партньори в свободната търговия, за да могат да се възползват от стимулите. Европа изрази загриженост по отношение на IRA, опасявайки се, че субсидиите за технологии за чиста енергия ще позволят на американските фирми да изпреварят европейските си конкуренти.

Косово и Сърбия да изпълнят „безусловно“ споразуменията

В съвместна декларация от 27-ата среща на върха между Европейския съюз и Съединените американски щати, която се проведе във Вашингтон, Косово и Сърбия бяха приканени незабавно да деескалират ситуацията и да изпълнят безусловно споразуменията, постигнати в диалога с посредничеството на ЕС.

На тази среща на високо равнище присъстваха, наред с други, президентът на САЩ Джо Байдън, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, както и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи „Албаниън пост“.

От тази среща на върха, която дава възможност да се направи преглед на тясното трансатлантическо партньорство и на областите на сътрудничество в рамките на партньорството, те подчертаха ангажимента си за стабилност на Западните Балкани.

"Потвърждаваме общия си ангажимент за стабилност в Западните Балкани и подкрепата си за перспективата на ЕС за региона. Всички партньори трябва да продължат да извършват необходимите реформи, за да напреднат по европейския си път", се казва в документа.

Призивът, който САЩ и ЕС отправиха към Косово и Сърбия, може да бъде намерен на третата страница, от общо осем, в съвместното изявление със заключения.

"Подчертаваме необходимостта Косово и Сърбия спешно да намалят напрежението и да изпълнят споразумението бързо и безусловно по пътя към нормализиране на отношенията си и връщане към диалога, подпомаган от ЕС", се казва в него.

Прехвърляне на приходите от руски активи към Украйна

В края на срещата на върха във Вашингтон САЩ и ЕС се договориха да проучат възможността за прехвърляне на приходите на частни компании от замразени руски активи. Шест от общо 34-те параграфа в съвместното изявление на Вашингтон и Брюксел са посветени на руско-украинския конфликт, а на войната на Израел срещу Хамас - един.

"Като част от усилията ни да подкрепим Украйна в краткосрочен план, ще проучим как всички извънредни печалби на частни компании, получени от замразени руски активи, биха могли да бъдат използвани за подкрепа на Украйна и нейното възстановяване и реконструкция съгласно приложимото право", се казва в изявление. Допълва се , че това ще се приложи, ако тези печалби не следва да се използват за покриване на задължения към Русия съгласно действащото законодателство.

Вашингтон и Брюксел отново призоваха Москва да "изтегли въоръжените си сили" и поискаха "компенсация за щетите, нанесени на Украйна", подкрепиха "мирната формула" на Украйна и заявиха, че са готови да подкрепят Киев "толкова дълго, колкото е необходимо". ЕС също така "подчерта стратегическото значение" на процеса на присъединяване на Украйна към съюза.

Вторият раздел на съвместното изявление е посветен на положението в Украйна. Първият се занимава с положението в Близкия изток, но на него е отделен много по-малко текст. Страните осъдиха Хамас за нападението срещу Израел, потвърдиха правото на последния да се защитава, изразиха загриженост във връзка с хуманитарната криза в ивицата Газа, заявиха, че е важно да се предотврати разширяването на конфликта и призоваха за освобождаване на заложниците.

Риск от срив на украинската икономика

В изявлението на срещата на върха на САЩ и ЕС относно Украйна се предупреждава за риск от срив на украинската икономика. Най-големият раздел - страница и половина от документа от 8 страници, публикуван след тричасовата среща на върха - е посветен на Украйна.

"Признаваме спешната необходимост от предприемане на действия, за да се гарантира, че Русия не може да организира срив на украинската икономика", се казва в документа. „Възнамеряваме да активизираме усилията си, за да гарантираме, че нашата помощ отговаря на всички нужди на Украйна." САЩ и ЕС също така изразиха намерението си да работят заедно за "защита, ремонт и възстановяване на енергийния сектор на Украйна до стандартите на ЕС".

Брюксел и Вашингтон призоваха Русия "незабавно да изтегли всички свои войски и военна техника от международно признатата украинска територия", както и да "компенсира Украйна за всички нанесени щети". Те обещаха по-строги санкции.

ЕС и САЩ се споразумяха също така да започнат експертни консултации за намиране на "дългосрочни решения в подкрепа на Украйна". В изявлението не се посочват данни за конкретните суми на предложената помощ за Киев. Участниците в срещата на върха обещаха да подкрепят реформите в Украйна и сближаването ѝ с ЕС.

В рамките на срещата на върха Шарл Мишел и Фон дер Лайен проведоха отделни срещи с президента на САЩ Джо Байдън. В събота Мишел и ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел ще заминат за срещата на върха за Близкия изток в Кайро. /БГНЕС